Terug

Volg Hart van Nederland

Slangen, slakken en krokodillenleer: tientallen exotische dieren en producten in beslag genomen

Slangen, slakken en krokodillenleer: tientallen exotische dieren en producten in beslag genomen

112

7 dec 2022, 22:14

De NVWA, Politie en de Douane hebben in oktober tientallen levende dieren en producten, gemaakt van beschermde dieren en planten, in beslag genomen. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse internationale operatie Thunder, die is gericht op de aanpak handel in beschermde dieren en planten.

De instanties vonden 5 kilo vlees van de grote kroonslak, ruim 4 kilo van pekari's (ook wel een navelzwijn) en dertig levende dieren zoals papegaaien, zangvogels, slangen, schildpadden, en een vogelspin. Ook namen ze tientallen producten van beschermde dieren en planten in beslag. Het gaat dan bijvoorbeeld om pleisters met zeepaardjes als ingrediënt, ivoren beelden, horlogebandjes van krokodillenleer, en thee en koffie van beschermde planten.

Waarschuwing

Uit de vondst blijkt volgens de NVWA dat veel mensen niet weten dat ze illegale producten in huis hebben. "Pas daarom altijd op als je dierlijke of plantaardige producten uit het buitenland meeneemt of online bestelt", waarschuwt de NVWA. Het is volgens de organisatie vaak erg lastig om aan een product te zien dat er beschermde dieren of planten in zijn verwerkt. Zo kun je onbedoeld onderdeel worden van de illegale handel.

Volgens de NVWA veroorzaken deze praktijken grote schade aan de biodiversiteit, is het dierenwelzijn in het geding en is er een risico op de import van planten- en dierziektes. Vogels die illegaal in het wild zijn gevangen, kunnen bijvoorbeeld vogelgriep met zich meebrengen. Daarbij kan het importeren van illegaal vlees behoorlijke risico's met zich meebrengen voor de voedselveiligheid en de volksgezondheid.

Beeld: NVWA

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.