Terug

Volg Hart van Nederland

Reuzenpenisplant bloeit voor het eerst in tien jaar weer in Hortus Leiden: 'Echt een monster'

Reuzenpenisplant bloeit voor het eerst in tien jaar weer in Hortus Leiden: 'Echt een monster'

nieuws

14 juli 2022, 21:04

Medewerkers van de Hortus Botanicus in Leiden kunnen hun geluk niet op: de zeldzame reuzenpenisplant staat daar namelijk voor het eerst in ruim tien jaar weer in bloei. De plant is meer dan twee meter hoog, exclusief de pot. "Heel bijzonder."

"Echt een monster", vertelt hoofd horticultuur Rogier van Vugt van de Leidse Hortus, de oudste botanische tuin van Nederland. In oktober stond daar al een kleinere, maar zeldzamere penisplant voor het eerst sinds 24 jaar in Nederland in bloei. "Die was iets minder spectaculair door zijn grootte, maar wel heel bijzonder."

(Tekst gaat verder onder video)

Bijzondere penisplant komt tot bloei, voor het eerst sinds 1997
0:25
Bijzondere penisplant komt tot bloei, voor het eerst sinds 1997

Bijzondere geur van 'rottend vlees'

Op de eerste dag van de bloei verspreidt de kelk een geur van rottend vlees om zo vliegen aan te trekken. Daarna bloeit hij nog een dag zonder geur. De penetrante stank is voor bezoekers overigens geen reden om niet op bezoek te gaan bij de plant, vertelt Van Vugt. "Het is een nepgeur, er ligt niet echt rottend vlees", legt hij is.

De geur van de bloeiende reuzenpenisplant is volgens de botanicus te vergelijken met de geur van rozen, "alleen dan vinden we dat dit niet lekker ruikt". Sterker nog: de mysterieuze geur trekt juist mensen naan, aldus Van Vught. "We zien dat mensen het vaak leuk vinden om eens mee te maken."

(Tekst gaat verder onder Instagram-bericht)

Reuzenpenisplant bloeit twee dagen

Oorspronkelijk komt de reuzenpenisplant - eigenlijk amorphophallus titanum genaamd, wat letterlijk vertaald 'gigantische vormloze penis' betekent - uit de Indonesische regenwouden van West-Sumatra. De plant wordt bedreigd, omdat het natuurlijke leefgebied zwaar onder druk staat.

Voor de zekerheid kunnen alle botanische tuinen daarom zaden produceren mocht de plant daardwerkelijk uitsterven in het wild, aldus Van Vugt. Donderdagavond wordt de reuzenpenisplant in Leiden bestoven met het stuifmeel dat de Hortus Botacinus van een botanische tuin in België heeft gekregen.

"En met een beetje geluk bloeit over een maand nog een andere reuzenpenisplant hier bij ons. Dan bestuiven we die tweede plant weer met het stuifmeel dat we uit deze kelk halen", legt de botanicus uit. Het bloeiende exemplaar is vrijdag in ieder geval nog in volle glorie te zien de Leidse Hortus, de botanische tuin blijft daarom 's avonds extra lang open.

reuzenpenisplant

reuzenpenisplant

Hart van Nederland/ANP

Beeld: Hortus Botanicus Leiden

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.