Terug

Volg Hart van Nederland

Paniek! Tekort aan witte chocolade in zoete decembermaand: 'We moeten er zuinig mee doen'

nieuws

1 dec 2022, 14:40

Paniek! Er is een tekort aan witte chocolade in Nederland. Juist nu de chocoladeletters en kerstkransjes over de toonbank horen te vliegen. Een slechtere timing had niet gekund, vinden de chocolatiers. "We moeten heel zuinig doen met de witte chocolade."

Het tekort is een gevolg van een salmonellabesmetting in de grootste chocoladefabriek ter wereld, namelijk de Barry-Callebaut in België. Daardoor is de productie van chocolade enkele weken stilgelegd. Toen de productie weer op start kwam, koos de fabriek ervoor om de gemiste productie van melk en pure chocolade in te halen. De productie van witte chocolade ligt daarom nog langer stil. "In België telt witte chocolade niet zo", vertelt chocolatier Richard Jansen. "Dus daar ligt voor hen geen prioriteit."

Melkchocolade populairste smaak

In Nederland is dat wel anders, blijkt ook uit een representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder 4385 leden. Een op de vijf Nederlanders vindt witte chocolade het lekkerst (21 procent). De populairste chocoladesmaak is melkchocolade (41 procent). Een op de drie Nederlanders geeft de voorkeur aan pure chocolade (30 procent).

Minder witte chocolade betekent ook minder decoratie, vertelt Richard. "Normaal decoreren we de letters rijkelijk, maar dit jaar laten we sommige versieringen achterwege. Daarmee besparen we zoveel mogelijk witte chocolade." Vooral bedrijven kiezen voor speciaal bedrukte chocolade-relatiegeschenken. "Die opdrachten missen we hierdoor ook. Het is voor hen belangrijk dat hun bedrijfsnaam erop staat. Dat doen we normaalgesproken met witte chocolade, maar nu lossen we het op met stickertjes gemaakt op de computer."

2,50 euro duurder

Momenteel heeft Richard nog zo'n dertig kilo witte chocolade in huis. Dat is genoeg voor 120 witte chocoladeletters. Wie nog per se een witte chocoladeletter wil, is daarom wel duurder uit. "We hebben de witte letters bewust 2,50 euro duurder gemaakt, zodat mensen terughoudender zijn om ze te bestellen", legt de chocolatier uit. "Anders zouden we veel meer aanvragen krijgen voor wit. En dat hebben we gewoonweg niet."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.