Hoe eet je een tompouce? Het is een van de belangrijkste vragen op Koningsdag. Volgens banketbakkers is er maar één goede manier om het gebakje te eten, alleen blijkt slecht 2 procent van de Nederlanders het ook echt op die manier te doen.Dat blijkt deze Koningsdag uit representatief onderzoek van Hart van Nederland-panel onder ruim 3.500 mensen. Hoe je je tompouce ook eet, of je het roze of oranje 'dakje' er eerst afhaalt of niet, of je 'm op z'n zij legt of niet, duidelijk is wel dat er eindeloos veel manier zijn om het gebakje op te peuzelen.Het dak gaat eraf (of niet)De populairste methode onder smullende Nederlanders is om eerst de bovenste glazuurlaag van de tompouce te halen. Maar eet je die dan als eerste of als laatste op? Ruim een derde van de panelleden werkt eerst de roze of oranje top naar binnen, en daarna pas de (slag)room.Eerst het dakje eraf halen om hem apart te leggen en als laatste op te eten, dat doet bijna een op de vijf deelnemers. Opmerkelijk is dat er een duidelijk verschil is tussen hoe mannen en vrouwen hun tompouce eten. Wat blijkt: mannen eten relatief vaker eerst het dakje (38 procent), vrouwen laten het dakje relatief vaker tot het laatst liggen (25 procent).Zo eet je een tompouceMaar hoe eet je eigenlijk een tompouce? Fabian Holtkamp van de bekende gelijknamige patisserie in Maassluis weet het als geen ander. Volgens de banketbakker moet je eerst de tompouce op zijn kant leggen en dan in kleine stukjes snijden. Op die manier worden het dus een soort minitompoucejes. Slechts 2 procent van de ondervraagden doet dat.Toch zijn er ook nog uniekere manier van een tompouce te smikkelen, zo laten verschillende panelleden weten. "Telkens een schuine hap met eerst een stuk bovenkoek plus room, dan een stuk onderkant met room, etc. Geen geknoei en altijd een goede verhouding koek-room. Zelf ontwikkelde en gepatenteerde methode!", aldus een respondent.Geen geknoei met deze tip"Dakje eraf en daar neem ik een hapje van in de mond. Dan met een vork steek ik een stukje af van de room en onderkant en dat steek ik dan ook in de mond en samen kauw ik de zaligheid weg", geeft een andere deelnemer als tip om zonder geknoei een tompouce naar binnen te werken.Overigens heeft 16 procent van de ondervaagden geen last van geknoei: zij zeggen überhaupt geen tompoucen te eten. Daar staat een groep van 6 procent tegenover die het gebakje 'gewoon' naar binnenschuift. "Ik eet hem zonder een vork of lepel te gebruiken", raadt een respondent aan.