Terug

Volg Hart van Nederland

Ongewenste sexting op Wordfeud: 'Je kontje mag er zijn'

nieuws

15 dec 2023, 06:00

Zit je lekker een online spelletje tegen een anonieme persoon te spelen, begint deze je ineens lastig te vallen met de meest seksueel getinte vragen of opmerkingen. Of je krijgt ongewenst talloze berichtjes van iemand die je niet kent, en die blijft dat maar doen. Het overkomt veel mensen, en kan knap vervelend zijn.

"Weet jij hoe ik jouw lekkere billen en borsten onder handen kan nemen? Je overal likken en proeven hmmmm. Je helemaal verwennen tussen je benen tot je ligt te kreunen van genot." Het is een bericht dat je niet meteen verwacht als je met iemand het woordspelletje Wordfeud speelt. Een vrouw ontving dit persoonlijke bericht van een onbekende persoon via het spel, ondanks dat ze al tegen de man had aangegeven geen behoefte te hebben aan een gesprek. Toch gaat de man daarna door: "En geef toe, je kontje en borsten mogen er zijn."

Dit soort ongewenste berichten komen vaak voor. Bij Hart van Nederland kregen we de afgelopen maanden van meerdere vrouwen zulke meldingen binnen. Een ander ontving bijvoorbeeld het bericht "Mooie vrouw ben je ;)" van iemand met de naam 'zwartelul' en een foto met daarop een mannelijk geslachtsdeel. Weer een andere account bleef de vrouw ongewenst berichten sturen en uiteindelijk nadat er geen reactie kwam noemde hij haar een "domme trien".

Ook bij andere platforms

Op Wordfeud kan je de mogelijkheid om tegen onbekenden te spelen uitzetten om dit soort gedrag te voorkomen, maar dat maakt het voor velen ook een stuk minder leuk om te spelen. Zeker als je niemand kent die het spel ook speelt.

Bovendien is het niet alleen Wordfeud, ook op andere online platforms kan je lastiggevallen worden. Zo kreeg een jonge vrouw die ons hierover benaderde via online marktplaats Vinted een ongewenst bericht van een 31-jarige man die haar en haar "eventuele vriend" graag "van dienst" wilde zijn. "Het idee dat iemand mijn Vinted op die manier bekijkt is heel ongewenst", vertelt de vrouw aan Hart van Nederland.

Zulk gedrag komt geregeld voor. 74 procent van de vrouwen onder de 30 heeft hier weleens mee te maken gehad, bij 12 procent is dat zelfs elke week het geval, zo blijkt uit onderzoek onder het Hart van Nederland-panel.

Wat kan je doen tegen ongewenste berichten?

Mocht zoiets jou overkomen, dan kan je onder meer terecht bij het platform waar het op gebeurt. Bij Vinted zijn er bijvoorbeeld veel mogelijkheden om je persoonlijke veiligheid te waarborgen, zoals het rapporteren van ongewenst gedrag of door accounts te blokkeren. Wordfeud geeft ook de mogelijkheid om mensen te blokkeren, maar geeft je geen mogelijkheid iemand te rapporteren of in contact te treden met een helpdesk. Vragen hierover van Hart van Nederland aan het bedrijf achter het spel werden niet beantwoord.

Maar ook zijn er verschillende officiële manieren om in Nederland ongewenst gedrag online aan te kaarten. Zo kan je terecht bij onder meer de chatservice van Helpwanted.nl of via meldknop.nl, waar je ook terecht kan voor alle informatie over wat je kan en moet doen in het geval je online wordt lastig gevallen. Ook wordt bij meldknop uitgelegd hoe je melding kan maken of aangifte kan doen, in het geval de persoon niet ophoudt met lastigvallen.

In reactie op vragen van Hart van Nederland geeft Helpwanted aan specifiek over Wordfeud en Vinted zelf geen meldingen te hebben binnengekregen, maar er wel te zijn voor iedereen die met online grensoverschrijdend gedrag te maken te hebben. Veel mensen weten deze hulpplatformen echter nog niet te vinden, zo bleek uit het Hart van Nederland-onderzoek: slechts 39 procent van de mensen is voldoende op de hoogte van waar je terecht kan als je online wordt lastiggevallen, onder 30-minners zelfs maar 37 procent.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.