Terug

Volg Hart van Nederland

Omzet FDF-webshop verdwijnt rechtstreeks in de zakken van voorman

Omzet FDF-webshop verdwijnt rechtstreeks in de zakken van voorman

Politiek

27 juli 2022, 15:20

De opbrengsten van de webshop van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) komen rechtstreeks terecht op de bankrekening van voorman Mark van den Oever. Dat blijkt uit een onderzoek van BNR. Volgens Van den Oever maakt hij de winst uiteindelijk over naar de stichting.

Op de website van FDF staat niet vermeld dat de betalingen niet direct bij de stichtingen terechtkomen. Ontvangstbevestigingen en facturen worden ook verzonden namens Farmers Defence Force. De tenaamstelling van de betaalrekening en een KvK-nummer op een factuur laten zien dat het geld op de rekening van boerenonderneming Van den Oever V.O.F., het fruitteeltbedrijf van FDF-voorman Mark van den Oever, wordt gestort.

'Vreemde gang van zaken'

Van den Oever zegt dat deze keuze is gemaakt om de stichting te ontlasten. Aan het einde van het jaar maakt zijn V.O.F. eventuele winst over aan de stichting. BNR legde de kwestie voor aan drie experts. Zij zeggen alle drie dat het een vreemde gang van zaken is en dat het op deze manier lijkt alsof er iets verborgen wordt gehouden.

Printjes die Van den Oever aan BNR heeft laten zien geven aan dat hij in 2020 48.000 euro heeft overgemaakt naar FDF. In 2021 was dit 4.000 euro en dit jaar 2.000 euro. Hij wijst daarvoor op het wisselend verloop van de verkoop in de webshop.

Drie ton aan omzet

Juridisch gezien is het zo dat commerciële activiteiten alleen ten goede mogen komen aan maatschappelijke doelen van FDF. Ze mogen niet in dienst staan van een derde, private onderneming.

Volgens Van den Oever heeft de webshop van FDF in drie jaar tijd zo'n drie ton aan omzet gerealiseerd.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.