Terug

Volg Hart van Nederland

NVWA: neem geen plantjes of stekjes mee uit buitenland

NVWA: neem geen plantjes of stekjes mee uit buitenland

nieuws

21 juli 2022, 22:57

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept vakantievierders op geen planten of stekjes mee te nemen uit andere landen. Die kunnen ziektes bevatten die soms "zeer ernstige" gevolgen kunnen hebben voor de agrarische sector, de natuur, parken en tuinen in ons land.

De NVWA noemt speciaal de xylella-bacterie, die heel schadelijk kan zijn voor een groot aantal plantensoorten. Xylella fastidiosa wordt "razendsnel" verspreid door schuimcicades, insecten die ook in Nederland veel voorkomen.

De mens loopt geen gevaar, maar 300 plantensoorten wel. "Zo zijn er sinds 2013 in Italië al 2 miljoen olijfbomen gekapt vanwege deze bacterie. Maar ook bijvoorbeeld bramen, oleander en eiken kunnen worden aangetast", weet de NVWA. Ook in Frankrijk, Spanje en Portugal komt Xylella al voor.

Uitbraak

"Bij een uitbraak van Xylella fastidiosa moeten alle voor xylella gevoelige planten in een straal van minimaal 50 meter rondom een besmetting vernietigd worden", zegt Marieke van Lent, NVWA-crisisadviseur plantgezondheid. "En in een straal van 2,5 kilometer rondom een besmet gebied mag vier jaar lang geen vatbare plant meer vervoerd worden: het gebied gaat in quarantaine."

ANP

Beeld: NVWA

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.