Terug

Volg Hart van Nederland

Klassieke ontsnappingspoging met lakens zorgt voor gefronste wenkbrauwen: 'Dat zie je in films ook'

Klassieke ontsnappingspoging met lakens zorgt voor gefronste wenkbrauwen: 'Dat zie je in films ook'

112

12 okt 2022, 15:41

De ontsnappingspoging uit de Penitentiaire Inrichting (PI) in Alphen aan den Rijn heeft bij inwoners van de Zuid-Hollandse stad voor de nodige verbazing gezorgd. Met name het ouderwetse karakter van de ontsnapping zorgt voor gefronste wenkbrauwen. "Dat lees je nog in oude jongensboeken."

Het is een tafereel dat je eigenlijk alleen in films en boeken ziet. Aan elkaar geknoopte witte lakens die over de omheining van een gevangenis heen hangen. Een klassieke filmscène, maar zelden realiteit. "Een ontsnapping komt niet of nauwelijks voor in het Nederlandse gevangeniswezen", zegt Cees Niessen, gevangenisdirecteur van de PI in Alphen aan den Rijn woensdag tegen Hart van Nederland.

Hoe de man aan al die lakens heeft kunnen komen, wordt nog onderzocht. "Het vermoeden is dat hij ze heeft verzameld. Hij heeft toen een tralie kunnen doorzagen en is via het dak naar buiten gekomen. Hij heeft de lakens over de muur heen kunnen gooien, met hulp van omstanders", zo schetst de gevangenisdirecteur de situatie.

Gevallen

De naar vrijheid smachtende gedetineerde was dicht bij de frisse lucht van buiten de gevangenismuren, maar kwam hopeloos ten val in het zicht van de haven. "Al klimmend probeerde hij over de muur heen te gaan, maar uiteindelijk is hij gevallen en toen hebben we hem kunnen oppakken en meenemen. De politie stond al aan de buitenkant en heeft ook de medestanders gelijk gearresteerd en meegenomen", vertelt Niessen.

In Alphen aan den Rijn wordt met verbazing, maar ook onverschillig gereageerd op de ontsnappingspoging. "Heel ouderwets, heel inventief", zegt iemand. Een ander vraagt zich hardop af hoe de gedetineerde aan de lakens is gekomen. "Misschien werkte hij in de wasserette." Iedereen is in ieder geval blij dat de crimineel weer is gepakt. "Mooi dat het niet gelukt is, want hij zal er niet voor niets hebben gezeten."

Ontsnappen niet strafbaar

In Nederland is het overigens niet strafbaar om te (proberen om te) ontsnappen uit een gevangenis, omdat wordt verondersteld dat ieder mens een natuurlijke drang heeft naar vrijheid. "Maar het is niet de bedoeling", waarschuwt Niessen. "In principe doen we er alles aan om de gedetineerden binnen te houden."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.