Terug

Volg Hart van Nederland

Jim maakte levensechte replica van bultrug Dutchy: 'Hij komt echt tot leven'

nieuws

21 dec 2022, 22:34

Er is een enorme, levensechte replica van een bultrug te zien bij SOS Dolfijn vanaf woensdag. De walvis is veertien meter lang en tot op de kleinste details identiek aan een bultrug die meerdere malen voor de Nederlandse kust is gespot. "Je ziet elk pigmentvlekje en alle littekens", vertelt de maker, Jim van Dijk.

Maandenlang heeft hij aan de walvis gewerkt en vanaf woensdag is het eindelijk te bewonderen. "Het was echt een droomproject", vertelt Van Dijk aan Hart van Nederland. "Ik heb altijd al een walvis willen maken." Maar dat is niet de enige reden dat hij deze specifieke bultrug koos.

Dutchy

Het bouwwerk is namelijk een replica van de bultrug 'Dutchy'. "Dat is een walvis die in 2007 voor het eerst als hele jonge walvis is waargenomen in het Marsdiep bij Den Helder", legt Annemarie van den Berg, directeur van SOS Dolfijn, uit. "Toen dook hij op in Ierland." En daar hebben ze hem liefkozend 'Dutchy' genoemd.

"Toen ik hem voor het eerst zag was het voor het eerst in eeuwen dat we weer een levende bultrug voor de Nederlandse kust zagen", zegt Van Dijk. "Dus dat maakt het ook heel bijzonder." Vol trots kijkt hij naar zijn werk. "Het is niet meer het materiaal, het komt bijna tot leven. Dat is het mooie ervan."

Het was nog wel even spannend om het enorme werk te verhuizen. "Het paste niet door de deur", vertelt Van den Berg. "Dus het moest ook nog helemaal gedemonteerd worden in stukken." SOS Dolfijn is ontzettend blij met het dier. "We willen de mensen echt laten zien wat er allemaal in de Noordzee leeft. Dat ervaar je nou eenmaal beter als je het echt op ware grootte ziet."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.