Terug

Volg Hart van Nederland

Is de NS slachtoffer van een Russische cyberaanval? Twitteraars maken zich zorgen

Oekraïne

3 apr 2022, 15:21

Is de NS slachtoffer van een Russische cyberaanval? Dat vragen veel mensen zich op Twitter af tijdens de technische storing bij de vervoerder. Tot tenminste 20.00 uur rijden in het hele land geen treinen.

"Vanochtend viel de reisinformatie al uit. Nu alle treinen tot en met de omroepsystemen. Is dit een hack?", schrijft iemand op Twitter. Een ander: "Ik gok dat NS het slachtoffer is geworden van een grootschalige Russische hack, net als de Italiaanse spoorwegen laatst."

Veiligheidsredenen

De treinen kunnen niet meer verder rijden vanwege een verstoring in het planningssysteem, dat onder meer bijhoudt waar machinisten rijden en waar verstoringen zijn. Om veiligheidsredenen heeft de vervoerder daarom besloten om alle treinen stil te zetten. Ook is de actuele reisinformatie verstoord waardoor de online reisplanner veel onjuiste reisadviezen toont.

Reactie NS

Een woordvoerder van de NS laat aan Hart van Nederland weten dat ze nu geen tekenen hebben die duiden op een cyberaanval, maar het is nog te vroeg om dat helemaal uit te sluiten. "We moeten eerst goed onderzoeken naar wat er precies aan de hand is. Helemaal uitsluiten dat er sprake is van een cyberaanval kan ik niet."

Er is volgens de woordvoerder nog veel onduidelijk. "Onze focus ligt nu echt op het aan de praat krijgen van het systeem en daarna het weer laten rijden van onze treinen." Tot hoe lang de problemen duren, is niet bekend. Wel weet de NS dat er in ieder geval tot 20.00 geen treinen rijden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.