Terug

Volg Hart van Nederland

Grens bereikt: nieuwjaarsvereniging jat grensborden om Den Haag wakker te schudden

nieuws

2 jan 2023, 12:36

Leden van de nieuwjaarsvereniging in het Friese Elsloo hebben 13 grensborden gestolen. Zowel bij de Duitse als Belgische grens zijn de Nederlandse grensborden meegenomen om op nieuwjaarsdag aandacht te vragen voor de meerdere problemen die op dit moment in Nederland spelen voor de mannen van de nieuwjaarsvereniging.

"Het doel van de actie is om politiek Den Haag aan te spreken", legt Sil van de Berg uit, één van de mannen die op strooptocht was. "We hebben daar onze eigengemaakte borden weer opgehangen. Met waar is de grens?" Want volgens de Friese groep mannen is de (spreekwoordelijke) grens inmiddels bereikt.

De grens

"Als het gaat om beleid dat gevoerd wordt op verschillende onderwerpen, dan zijn we het er helemaal niet mee eens," vervolgt de Fries. "Bijvoorbeeld de stijgende energieprijzen en de woningcrisis."

De vereniging wil niet alleen aandacht vragen voor landelijke problemen, maar ook voor regionale problemen waar ze tegenaan lopen. "Hier in de buurt spelen ook veel problemen met de wolf", zegt Van de Berg. De wilde dieren worden steeds vaker gespot in Nederland en bijten schapen dood. Daarnaast wil de groep aandacht voor de boeren; ze zijn het niet eens met de stikstofregeling en de Natura 2000-gebieden.

Reacties op de actie

De grensborden zijn verzameld in het Friese dorp en leveren volgens Van de Berg veel positieve reacties op. "Mensen die de borden zien, reageren heel goed. Ze waarderen dat we hier aandacht voor vragen." Rijkswaterstaat kan de ludieke actie best waarderen, maar zet ook kanttekeningen. "Voor het weghalen van de borden moet je stilstaan op de vluchtstrook. Dat kan voor onveilige situaties zorgen en dat vinden we onwenselijk", laat een woordvoerder maandag weten aan Hart van Nederland.

Terugplaatsen

Van de Berg denkt volgende week alle borden weer netjes terug te hangen waar ze horen. Rijkswaterstaat benadrukt dat zelf terugplaatsen van de borden veel te gevaarlijk is en ziet liever dat de nieuwjaarsvereniging contact opneemt, zodat Rijkswaterstaat de borden zelf veilig kan terughangen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.