Terug

Volg Hart van Nederland

Dreigende dieseltekorten door conflict met Rusland: 'Schandalig hoog deze prijs'

Politiek

27 okt 2022, 19:32

In Nederland dreigen door nieuwe Europese maatregelen tegen Rusland binnenkort dieseltekorten. Voornamelijk automobilisten die op diesel rijden voelen dit nu al flink in de portemonnee. Zo ligt eind oktober de adviesprijs voor een liter diesel al ruim tien cent hoger dan voor een liter Euro95. Voorzitter van de belangenorganisatie Tankstations (BETA), Ewout Klok verwacht de eerste tekorten bij de kleine lokale pomphouders.

De maatregel zal vanaf februari volgend jaar ingaan. Dan mag Europa geen aardolieproducten meer importeren uit Rusland. Met onder andere aardolie wordt diesel gemaakt.

"Grote tankstations zoals Shell of Texaco hebben brandstofcontracten. Daar zullen de tekorten zich niet als eerste aandienen. Bovendien hebben we nog een grote brandstofvoorraad," laat Klok aan Hart van Nederland weten.

Dieselrijders bij een pomp in Hoogeveen moeten met lede ogen aanzien hoe hoog het totaalbedrag tegenwoordig weer is: "Tja, wat kun je eraan doen", vraagt een klant zich af. "Hopen dat het niet nog duurder gaat worden, anders moet ik maar meer thuis gaan werken."

Oplossingen vergezocht

Maar volgens eigenaar Toon van Hout van koeriersbedrijf van Hout is die voorraad niet oneindig: "In Europa is er een grote vraag naar diesel. De vraag wordt niet minder maar het aanbod wel. Bovendien is die grote voorraad ook maar beperkt."

Elektrisch rijden is voor hem en zijn transportbedrijf geen optie. "Ik kan met een elektrische wagen maar een beperkte afstand afleggen. Daarna moet zo'n voertuig weer worden opgeladen. Zo kan ik als koerier producten niet snel leveren", laat van Hout aan Hart van Nederland weten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.