Terug

Volg Hart van Nederland

Leerling-actievoerders de boom in: 'Iedere boom die gekapt wordt, is er één te veel'

Leerling-actievoerders de boom in: 'Iedere boom die gekapt wordt, is er één te veel'

Politiek

18 apr 2022, 20:39

De beste manier om te voorkomen dat een boom wordt gekapt, is door er één te bezetten. Maar hoe doe je dat veilig zonder met boom en al te woden neergehaald? Dat konden mensen maandag leren van een actiegroep die strijdt tegen de verbreding van de A27.

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat wil de snelweg bij de Amelisweerd verbeden, wat betekent dat een deel van het bos ten oosten van Utrecht moet verdwijnen. De discussie over de A27 loopt al tientallen jaren, maar vorige maand maakte het kabinet duidelijk dat de plannen voor verbreding concreter worden gemaakt.

"En dus is het weer tijd voor actie'", zegt Anneke Wensing van actiegroep Amelisweerd niet Geasfalteerd resoluut tegen Hart van Nederland. "We gaan mensen trainen om veilig in en uit een boom te klimmen voor het geval er een bezetting nodig is om bomenkap tegen te houden."

Touw hangen en knopen leggen

De actiegroep heeft professionele bomenklimmers gevraagd om de trainingen te geven. Maandag was het de beurt aan zestig potiëntiele actievoerders. "We hebben touwen in bomen gehangen en zo gaan de deelnemers leren om met touwen ophoog en laag te klimmen", legt Wensing uit. "Ook krijgen ze een workshop om knopen te leren leggen."

Cat is een van de deelnemers en ze is niet van plan om de kat uit de boom te gaan kijken tijdens de training. "Ik hing net op zes meter hoogte en ik ging nog niet dood van de stress", vertelt de leerling-boomklimmer tevreden. Het maken van de knopen viel deelnemer Nele nog niet mee, "maar de boom ín, dát gaat wel".

'Je moet een grens trekken'

Begin dit jaar bezetten activisten het Sterrebos bij het Limburgse Born, maar zij konden uiteindelijk niet voorkomen dat er bomen werden gekapt voor de uitbreiding van de naastgelegen NedCar-fabriek. Toch heeft de boom in gaan weldegelijk zin, aldus Wensing. De klimmers kregen namelijk wél voor elkaar dat er een stuk minder bomen sneuvelden.

"Je moet op gegeven moment een grens trekken", vindt Cat. "Iedere boom die gekapt wordt, is er één te veel." Dus mocht de minister Harbers de kapplannen doorzetten, dan kan hij rekenen op een grote groep zeer goed voorbereide actievoerders. Want, zo vat Wensing het samen: "In actie komen is beter dan niets doen. We laten ons niet tegenhouden."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.