Terug

Volg Hart van Nederland

Bergschoenen met bronzen laagje gestolen van graf: 'Hoe diep kun je zinken?'

Bergschoenen met bronzen laagje gestolen van graf: 'Hoe diep kun je zinken?'

nieuws

23 jan 2023, 22:44

Familie Ras uit Zaandam kan er met het hoofd niet bij. Vandalen hebben zondagavond de bergschoenen van het graf van familielid Cees Ras gestolen, die in 2020 op 80-jarige leeftijd overleed. Daarbij is de grafsteen omgegooid, waardoor een ander graf ook is beschadigd.

"Hoe diep kun je zinken?", vraagt zijn zoon Ab Ras zich af. Aan Hart van Nederland legt hij uit dat de schoenen van beton zijn met een dun laagje brons. "Mijn vader was gek op bergwandelen. Ter nagedachtenis hadden we een afgiet van zijn eigen bergschoenen gemaakt."

Waarschijnlijk hadden de dieven het gemunt op het brons, denkt Ab. "Maar omdat het maar een dun laagje is, is de waarde misschien 10 euro", zegt hij. "De emotionele waarde is veel hoger. Vooral mijn moeder, die ook 80 jaar oud is, begrijpt niet hoe mensen dit kunnen doen. Het was haar jeugdliefde. En dan gebeurt er zoiets."

De tekst gaat verder onder de foto van de bergschoenen.

Graf schoenen

Graf schoenen

Graf kapot

De klap kwam nog harder aan toen de familie zag dat het graf was omgegooid. "De schoenen zaten stevig vast met stalen pinnen. Misschien hebben ze een breekijzer gebruikt om ze eraf te halen." Ook een ander graf is beschadigd. "Te belachelijk voor woorden", noemt hij het.

Het enige wat de familie nu wil, is de schoenen terugplaatsen. Ab heeft inmiddels aangifte gedaan. Ook hebben familieleden een oproep geplaatst op Facebook. "Iedereen wordt gevraagd of ze iets gezien hebben. Als het om geld gaat, mogen ze dat hebben. Wij willen de schoenen gewoon terug zetten."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.