Terug

Volg Hart van Nederland

Belgische grensgemeente is Nederlandse vuurwerkkopers beu en sluit straten af

nieuws

21 dec 2022, 13:10

De Belgische grensgemeente Baarle-Hertog grijpt in om de toeloop van Nederlandse vuurwerkkopers te beteugelen. Ze sluit twee straten met veel vuurwerkwinkels de komende dagen af voor het autoverkeer.

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen geworden in de Belgische grensstreek. Hordes Nederlanders die al vroeg en goedkoop vuurwerk willen kopen. Maar de inwoners van Baarle-Hertog ervaren veel last de vuurwerktoerisme. "Het is gewoon te veel geworden", zegt burgemeester Frans De Bont op de Vlaamse Radio 1. "De bewoners hebben het helemaal gehad." Ze hebben niet alleen last van de eindeloze stoet Nederlandse auto's, maar ook van wildplassers en van rondslingerende vuurwerkdozen en -verpakkingen.

Zes vuurwerkverkooppunten

Baarle-Hertog telt "zes vuurwerkwinkels, terwijl er maar zo'n drieduizend inwoners zijn", aldus De Bont. Het dorp ontving voorheen alleen in de laatste weken van het jaar veel Nederlandse vuurwerkliefhebbers, maar de toeloop begon dit keer volgens de burgemeester al eind september.

In Nederland mag vuurwerk pas de laatste drie dagen van het jaar worden verkocht. Nederlanders wijken daarom uit naar België, waar dat het hele jaar is toegestaan.

Baarle-Hertog / Baarle Nassau

De Kapelstraat en de Klokkenstraat gaan vanaf vrijdag tussen 09.00 en 18.00 uur dicht. Bewoners, leveranciers, hulpdiensten en fietsers kunnen er wel door. De Bont heeft de wegafsluitingen afgestemd met de Nederlandse buur Baarle-Nassau, want de straten lopen over hun beider grondgebied. De enclavegemeente Baarle-Hertog is helemaal omsloten door Nederland, en delen van Baarle-Nassau weer door Baarle-Hertog.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Foto boven het artikel is genomen op 31 december 2021.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.