Terug

Volg Hart van Nederland

'Asociale' vuurwerkkopers Baarle-Nassau plassen in portieken en laten rotzooi achter

nieuws

4 dec 2022, 23:07

Bewoners van Baarle-Nassau hebben genoeg van mensen die naar hun dorp komen om net over de grens, in het Belgische Baarle-Hertog, illegaal vuurwerk te kopen. De stoet vuurwerkliefhebbers die ieder jaar rond deze tijd komt opdagen, veroorzaakt veel overlast.

"Foutparkeerders, mensen die in het openbaar plassen, hun rotzooi overal achterlaten", vertelt Gianfranco Massoni aan Hart van Nederland. Hij woont aan de Kapelstraat, waar ze veel last hebben van de drukte. "Onze straat is er niet op gebouwd om zo veel verkeer te hebben, om zulke aantallen mensen aan te kunnen."

Plassen in de portiek

Na jaren van ergernis besloten een aantal inwoners van het dorp afgelopen week om het heft in eigen handen te nemen. "We hebben een kruispunt afgesloten en daarmee aandacht gevraagd voor het probleem", aldus Massoni. Het wordt volgens de inwoners tijd dat de gemeente de buurt te hulp schiet.

"Overlastgevers zijn brutaal, gedragen zich asociaal. Parkeren overal waar ze maar willen. Er is goede parkeergelegenheid, maar ze zijn te beroerd om een stukje te lopen. Dus ze parkeren gewoon bij mensen in de tuin of op de oprit", zegt Massoni. "Als je ze aanspreekt, krijg je een grote bek en word je bedreigd. Ze plassen in de portieken. Gooien de dozen waar het vuurwerk in zit op straat, samen met blikjes, peuken en zakken van McDonalds."

'Loze beloftes'

Gijs ten Velde heeft een vuurwerkwinkel in Baarle-Hertog en is het met de bewoners eens. Hij probeert ze zelf zo veel mogelijk tegemoet te komen. "We hebben vuilnisbakken gehuurd, we hebben een toiletwagen gehuurd, we hebben parking geregeld, we zetten beveiliging in", aldus ten Velde.

De gemeente zet daarnaast extra controles en handhaving in en werkt aan een plan om de vuurwerkhandelaren te verplaatsen naar een plek buiten het dorp. "Loze beloftes", zegt Massoni. Want de gemeente zou daar volgens hem al jaren mee bezig zijn. Ten Velde ziet dat hetzelfde. "Die locatie buiten het dorp kan nog wel even duren en al die maatregelen die getroffen worden moeten we zelf betalen", zegt hij.

De gemeente Baarle-Nassau kon zondag niet reageren.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.