Terug

Volg Hart van Nederland

Alweer gestopt met je goede voornemens? 'Mindset is 80 procent van je slagingskans'

13 jan 2023, 16:21

Halverwege januari hebben de meeste mensen hun goede voornemens alweer overboord gegooid, blijkt uit onderzoek. Niet gek, zegt gedragscoach Bianca Dubbelaar. Als je je bedenkt dat je drie keer in de week wil sporten, lukt het waarschijnlijk niet om dat vol te houden, maar als je kijkt naar waarom je zoiets wil en wat je achterliggende doel is, heb je meer slagingskans.

"Je mindset is 80 procent van je slagingskans", begint Dubbelaar, die erkent dat het een hele uitdaging is, omdat we gemiddeld 60.000 verschillende gedachten per dag hebben, waarvan driekwart negatief is. "Je kunt nog zo'n goede strategie bedenken, bijvoorbeeld dat je drie keer per week naar de sportschool gaat, een bepaalde spiergroep traint, op je fiets naar het werk gaat en dan ook nog gezond eet, maar als je 'mind' niet krachtig genoeg is, haalt je strategie niets uit."

'Gedachten onbewust patroon'

Maar waarom mislukt het dan zo snel? Mensen kijken niet naar achterliggende patronen, zegt Dubbelaar. "Niemand doet het voor jou. Als je dieper gaat kijken, is er een behoefte. Je kunt dus beter kijken naar wat onder je doel ligt. Je gedachte is een onbewust patroon, dus je kunt het veranderen als je bewust wordt van je onbewuste gedachten."

Dubbelaar heeft een coachingspraktijk waarin ze mensen helpt hun doelen te behalen. Ze ziet veel verschillende voorbeelden voorbijkomen. Mensen willen gezond en fit zijn, of met hun kinderen van de glijbaan. "Het is nooit dat ze dat ze per se willen sporten, maar ze willen het doel bereiken dat eronder ligt. Je moet op zoek naar: wat houdt je dan tegen?" Er zijn veel onbewuste beperkingen, zegt ze. "Je kunt gaan zitten met een coach of een vriend of vriendin om je doelen en patronen helder te krijgen. Als je specifiek aan de slag gaat, kun je heel ver komen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.