Terug

Volg Hart van Nederland

Op 16 januari 2019 gaan voor het eerst sinds 15 november 1971 de sluizen écht open

Op 16 januari 2019 gaan voor het eerst sinds 15 november 1971 de sluizen écht open

Dieren

14 jan 2019, 16:33

Komende woensdagochtend gaat Rijkswaterstaat de Haringvlietsluizen voor het eerst echt op een kier zetten, nadat het kabinet hiertoe al in 2011 had besloten met het zogenoemde Kierbesluit. Door de sluizen op een kier te zetten kunnen trekvissen, zoals zalm en zeeforel, de sluizen passeren richting hun paaigebieden die stroomopwaarts liggen. De afgelopen weken heeft Rijkswaterstaat de sluizen al een paar keer kort opengezet om de boel te testen.

Deltawerken

In 1970 werd het Haringvliet van zee afgesloten ten behoeve van de Deltawerken. De sluizen in de dam gingen op 15 november 1971 dicht. Daardoor is er een harde scheiding ontstaan tussen zoet en zout water. Door het openzetten van de sluizen kan er zout water binnenstromen, waardoor het westelijk deel van het Haringvliet gaat verzilten. Trekvissen, zoals zalm, zeeforel en haring, kunnen dan via de sluizen naar hun paaigebieden stroomopwaarts of juist in zee.

De denkbeeldige lijn van Middelharnis

Met het Kierbesluit voldoet Nederland aan internationale afspraken over vismigratie. Afgesproken is dat het zoute water niet verder mag komen dan de denkbeeldige lijn van Middelharnis naar de monding van het Spui. Zo komt de drinkwaterinname niet in gevaar. Bij storm op zee gaan de sluizen dicht. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.