Terug

Volg Hart van Nederland

Onnodig aantal doden door te late diagnose vleesetende bacterie

nieuws

11 okt 2018, 18:54

Door een te late diagnose overlijden patiënten onnodig aan necrotiserende fasciitis. Deze levensbedreigende onderhuidse infectie, ook wel ‘de vleesetende bacterie’ genoemd, verspreidt zich razendsnel door het lichaam en leidt binnen enkele uren tot ernstig ziek zijn en uitval van organen. Om de overlevingskans van deze patiënten te vergroten wordt gestart met Fasciitis Centrum Nederland. Het is een samenwerking tussen de verschillende brandwondencentra in Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting. De 44-jarige Mirjam Frederik ondervond het aan den lijve. Tweeënhalf jaar geleden dacht ze een griepje onder de leden te hebben maar binnen enkele dagen raakte ze in een septische shock en kon ze helemaal niets meer.  Artsen dachten eerst aan een trombose of longembolie maar later bleek het om necrotiserende fasciitis te gaan.  In totaal verblijft Mirjam zeven weken op de intensive care, vijf weken daarvan is ze in coma. Inmiddels gaat het goed met Mirjam maar de bacterie heeft een onuitwisbare schade achter gelaten op haar been. ''Ik schrik iedere keer weer in welke conditie deze patiënten bij ons in het brandwondencentrum binnenkomen. Met diepe wonden die lijken op een uitgebreide derdegraads verbranding. Een snellere diagnose en de juiste behandeling kan veel schade voorkomen.’’, zegt Annebeth de Vries - chirurg in het Brandwondencentrum Beverwijk.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.