Terug

Volg Hart van Nederland

Omtzigt (NSC) wil niet meer aan tafel met PVV, VVD en BBB

nieuws

12 feb 2024, 20:34

Pieter Omtzigt gaat niet weer praten met PVV, VVD en BBB. Dat laat de leider van NSC weten in reactie op het eindverslag van informateur Ronald Plasterk. Daarin schreef Plasterk al dat hij niet kan zeggen of er perspectief is voor een kabinet met PVV, VVD, NSC en BBB.

Eerder vandaag opperde Omtzigt opnieuw een minderheidskabinet van PVV, VVD en BBB, te zien in de video bovenaan.

Als het alleen aan oud-informateur Ronald Plasterk zou liggen, gaan PVV, VVD, NSC en BBB verder praten in een nieuwe informatieronde. Plasterk sluit samenwerking van de vier partijen niet uit. Hij denkt dat overeenstemming tussen de vier partijen "niet uitgesloten is en zeer wel kan worden bereikt". Maar dat lijkt ijdele hoop nu Omtzigt aangeeft niet terug aan tafel te gaan met de andere drie partijen.

NSC-partijleider Pieter Omtzigt vindt dat het initiatief voor een volgende formatieronde bij PVV, VVD en BBB ligt. Hij zal daar niet standaard bij aanschuiven. Omtzigt is wel nog steeds bereid "constructief mee te denken" en een kabinet met deze drie partijen "eventueel te gedogen", maar zal alleen op verzoek meepraten over bepaalde onderwerpen.

Volgens de woordvoerder van Omtzigt is het ook niet logisch als een partij, die eventueel slechts wil gedogen, de hele tijd bij gesprekken zit van partijen die een coalitie willen vormen. Als NSC wordt gevraagd mee te denken over bepaalde onderwerpen, zal de partij per uitnodiging bekijken of het zinvol is om aan te schuiven.

PVV en BBB willen wel

PVV-leider Geert Wilders vindt het wel de moeite waard om te zien of zijn partij in welke vorm dan ook verder kan met VVD, NSC en BBB. "We moeten verder, Nederland wil dat politici verantwoordelijkheid nemen, problemen oplossen en compromissen sluiten want dit land moet geregeerd worden. Het is de moeite waard te bezien of - en vooral ook in welke vorm - we met elkaar verder kunnen", schrijft Wilders op X.

Aan de BBB zal het niet liggen. Caroline van der Plas schrijft op X: "BBB wil verantwoordelijkheid blijven nemen voor een Kabinet en wil hiermee zo snel mogelijk verder. BBB is blij met advies van de informateur, die nog openingen ziet met NSC als partner om kabinet te vormen. Grote waardering ook voor Ronald Plasterk."

Grondwet

Plasterk schrijft in zijn verslag dat hij echte conclusies over het vooruitzicht op een coalitie met PVV, VVD, NSC en BBB niet kan trekken omdat NSC van tafel is weggelopen. "Ik heb wel zelf de indruk dat er hele grote verschillen zijn tussen die partijen", zegt hij in een toelichting. "Maar dat die met goede wil toch ook overbrugd zouden moeten kunnen worden."

Veelbelovend vindt Plasterk ook de basislijn die de vier partijen zijn overeengekomen als het gaat over de omgang met de rechtsstaat en de Grondwet. Dat deel van zijn verslag is een "belangrijke alinea" die verder gaat "dan alleen de conclusie dat iedereen zich aan de wet en de Grondwet zal houden". Die overeenstemming is waardevol voor een nieuwe informatieronde, welke partijen daar ook precies bij aanschuiven.

In de passage over de rechtsstaat wordt ook over "het versterken van de instituties" geschreven, noemt Plasterk als voorbeeld. Hij herhaalde zijn opmerking in het verslag dat de basislijn ook voor andere partijen een houvast zou kunnen bieden. Veel partijen willen vanwege de omstreden standpunten van de PVV niet samenwerken met de partij van Geert Wilders.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.