Terug

Volg Hart van Nederland

Omtzigt doet mee aan verkiezingen met zijn eigen partij

Politiek

20 aug 2023, 22:09

Het is officieel: Pieter Omtzigt doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november en dat doet hij met zijn eigen partij. Zaterdagochtend heeft hij bij de notaris Nieuw Sociaal Contract opgericht.

Iedereen wilde het de afgelopen weken van hem weten. Wat gaat hij doen? In een exclusief interview met Tubantia vertelt hij hier meer over.

Nog voordat Omtzigt had besloten wat hij ging doen, werd al voorspeld dat hij met 46 zetels in de Tweede Kamer zou kunnen komen. Zijn reactie? Een radiostilte en een vakantie.

Verantwoorde groei

Ook Omtzigt heeft peilingen gezien die de helft van het aantal voorspelde zetels voorspellen. Maar dat zijn er nog steeds veel. Daarover zegt hij: "Ik moet zeggen dat dit verwachtingspatroon het er niet makkelijker op heeft gemaakt om de knoop door te hakken en te besluiten een eigen partij op te richten. Ik denk namelijk dat het niet verantwoord is om als nieuwe partij hiermee te beginnen."

Volgens Omtzigt heeft Nederland geleerd van wat er met LPF en Forum voor Democratie is gebeurd. "Nee, we willen niet naar in een keer de 46 zetels, maar een partij beginnen met verantwoorde groei." Op de vraag of hij de eerste lijsttrekker in Nederland is die niet de grootste partij wil worden antwoordt hij: "De grootste worden is niet het doel. We willen onze idealen verwezenlijken, niet de macht om de macht. Ik heb uitgewerkte plannen. Ik zou het heel fijn vinden als andere partijen zich kunnen aansluiten bij onze plannen, zodat we kunnen samenwerken."

De tijd was rijp

Wanneer Omtzigt het besluit nam om een eigen partij op te richten? Dat kwam geleidelijk in de afgelopen zeven weken. Daarover zegt hij: "Een paar dagen voor de val van het kabinet waren we met een team bij elkaar, en had ik voor mezelf bepaald dat ik deze zomer de knoop zou doorhakken. Toen lag er geen uitgewerkt draaiboek. Het idee was al wel gerijpt dat ik dit wilde doen. Maar wat wil je dan precies? En kan ik dat goede bestuur leveren? Dat was een van de meest prangende vragen in mijn achterhoofd. We hebben het inhoudelijk verder uitgewerkt, er staat een professioneel team klaar om gesprekken met kandidaten te gaan voeren. En nu was de tijd rijp om naar de notaris te gaan en met dit verhaal naar buiten te treden.”

Op Twitter deelt Omtzigt een video waarin hij meer vertelt over zijn besluit om een eigen partij op te richten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.