Terug

Volg Hart van Nederland

NVJ verbijsterd: hulpdiensten stoppen met waarschuwen van journalisten

NVJ verbijsterd: hulpdiensten stoppen met waarschuwen van journalisten

nieuws

13 dec 2022, 13:58

Voor journalisten wordt het mogelijk een stuk moeilijker om beelden te maken van incidenten zoals auto-ongelukken. Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat meldkamers moeten stoppen met het melden van incidenten aan journalisten. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is verbijsterd en maakt zich zorgen.

Nu krijgen journalisten automatische waarschuwingsberichten van de meldkamer met informatie over ongelukken, berovingen of steekincidenten. Het persalarm - zoals het wordt genoemd - vindt de minister nu te veel inbreuk maken op de privacy van de betrokken personen.

Door journalisten niet op de hoogte te stellen van gebeurtenissen, bestaat de kans dat ze niet op tijd bij een calamiteit aanwezig zijn. De NVJ maakt hier een punt van en ziet liever een streep door de plannen van de minister.

Privacy

Op dit moment is er geen wettelijke basis voor het bestaande systeem. Yesilgöz is bang dat er in het persalarm gevoelige informatie staat, die kan leiden naar personen. Denk bijvoorbeeld aan straatnamen of huisnummers. Dit is volgens de minister in strijd met de wetgeving rondom privacy.

De vakbond voor journalisten (NVJ) maakt zich grote zorgen. Het werk van journalisten maakt het persalarm veel makkelijker. Journalisten weten op deze manier direct waar ze naartoe moeten gaan voor het ongeval.

Zodra brandweer, politie of ambulance lokale journalisten niet op de hoogte houden, is de kans groot dat ze te laat zijn. Op die manier krijgt het publiek het nieuws niet mee en kan er ook niet over bericht worden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.