Terug

Volg Hart van Nederland

NS treft voorbereidingen voor extreme hitte en zet airco's in bepaalde treinen lager

NS treft voorbereidingen voor extreme hitte en zet airco's in bepaalde treinen lager

nieuws

18 juli 2022, 12:00

Komende dagen schiet de temperatuur in het hele land door het dak. Gemiddeld wordt het tussen de 30 en de 38 graden. Lokaal kan het kwik zelfs boven de 40 graden uitkomen. Verschillende bedrijven in Nederland bereiden zich voor op de hitte, en ook de NS treft maatregelen. Zo laat het spoorbedrijf de airco's in bepaalde treinen minder hard draaien. Daarmee is de kans dat het systeem uitvalt kleiner, meldt het spoorbedrijf maandag.

Het gaat om de airco's in de treinen die rijden op de hogesnelheidslijn, die zijn namelijk gevoeliger voor de hitte. Volgens de NS merken reizigers niets van de aanpassing en blijft het koel genoeg in de coupés van de hsl-treinen. Daarnaast is de koelingsapparatuur van bepaalde onderdelen in hsl-treinen extra gereinigd. Treinen op andere trajecten worden niet geraakt voor deze voorzorgsmaatregel.

In 2019 vielen koelsystemen uit in treinen die rijden op de hogesnelheidslijn, doordat de olie waarop ze draaien te heet werd. Er werd toen een temperatuur gemeten van 55 graden onder de HSl-treinen. Daardoor moesten de treinen van het spoor en moest de dienstregeling worden afgeschaald. Om opnieuw ellende te voorkomen is de koelingsapparatuur van bepaalde onderdelen in treinen extra gereinigd, aldus het spoorbedrijf.

Dus zijn er preventieve maatregelen genomen, laat de NS weten. "We hebben al gezien dat het lager zetten van de airco in deze treinen werkt. Want het gevolg was bij hitte in 2020, dat er nauwelijks airco's uitvielen en dat het toch voldoende koel bleef in de trein."

ProRail zet extra mensen in

ProRail heeft extra mensen paraat om het spoor in de gaten te houden. Medewerkers van de Incidentenbestrijding (ICB) van de spoorwegbeheerder staan klaar om in actie te komen. De ICB beschikt over speciaal uitgeruste voertuigen waarmee ze het spoor op moeilijk bereikbare plekken kunnen repareren, zoals op bruggen.

De NS en ProRail adviseren reizigers om voldoende water mee te nemen en de reisplanner te checken voor vertrek.

ANP/redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.