Terug

Volg Hart van Nederland

Ministeries: het is not Holland maar The Netherlands

nieuws

4 okt 2019, 20:11

Den Haag wil Holland in de ban. In het buitenland moet Nederland voortaan bekend staan als The Netherlands. Dit hebben de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken bedacht. De meeste Nederlanders hebben het al vaak over The Netherlands. Uit onderzoek van Wat vindt Nederland? blijkt dat 56 procent van de deelnemers in het buitenland zeggen dat ze uit The Netherlands komen. 42 procent heeft het over Holland. Wel bedoelt bijna iedereen hetzelfde: Nederland, ook als ze Holland zeggen. Slechts 14 procent van de 2850 deelnemers heeft het in zo'n situatie specifiek over Noord- en Zuid-Holland.

Holland is cliché

De overheid wil meer aandacht voor The Netherlands. Holland zou te veel het beeld oproepen van tulpen, molens, kaas en wiet. Bijna de helft van de deelnemers aan Wat vindt Nederland? is het daar niet mee eens. Ze denken dat ons imago niet anders wordt door het neer te zetten als The Netherlands. De ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken krijgen verder weinig bijval voor hun campagne voor The Netherlands. 74 procent van de Nederlanders vindt dat de ambtenaren zich niet druk moeten maken over de manier waarop ons land in het buitenland genoemd wordt. Een op de vijf deelnemers vindt het prima dat de ambtenaren zich hiermee bezig houden.

'Niet makkelijk te veranderen'

"Als je van een ministerie bent, dan snap ik dat je het graag over The Netherlands wilt hebben. Dat is wat zakelijker, wat serieuzer", zegt Rutger Kiezenbrink van Genootschap Onze Taal. "Maar ik denk dat toeristen het vooral over Holland zullen blijven hebben. Dat verandert niet zo snel in de rest van de wereld."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.