Terug

Volg Hart van Nederland

Netbeheerders sluiten vanwege vorst nu geen stroom en gas af

nieuws

14 dec 2022, 10:19

Vanwege de kou sluiten de netbeheerders op dit moment bij niemand stroom en gas af. Voorwaarde voor deze maatregel is dat het KNMI dan twee dagen achter elkaar een gemiddelde etmaaltemperatuur onder 0 graden Celsius meet. Dat is nu het geval. Deze maatregel geldt van 1 oktober tot 1 april.

In de winter zijn de netbeheerders naar eigen zeggen "altijd terughoudend met het afsluiten van klanten". Bij minimaal twee aaneengesloten dagen met vorst sluit de netbeheerder niet af totdat de vorstperiode voorbij is, behalve in situaties waarbij sprake is van fraude of het illegaal aftappen van energie.

Vanwege de sterk gestegen energielasten, zijn de netbeheerders dit jaar terughoudender met afsluiten. Sinds eind oktober gelden hier ook strengere regels voor.

Vrijwillig af laten sluiten

Meerdere Nederlanders lieten uit angst voor de sterk gestegen prijzen de gaskraan dichtdraaien, zoals Wilma uit Driebergen. Zij liet begin september haar gaskraan verzegelen omdat zij niet in schulden wilden leven. Vorige maand kwam ze daar toch van terug. "Het werd te koud", geeft Wilma toe aan Hart van Nederland. "Het was op een gegeven moment 13,5 graden in huis."

Nadat ze weer was aangesloten, heeft Wilma de thermostaat meteen op 18 graden gezet. "Die laat ik dag en nacht daarop staan. Het heeft een hele dag geduurd voordat alles op temperatuur was."

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.