Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlandse uitgever kritisch over mensjes in plaats van mannetjes in boeken Roald Dahl

Nederlandse uitgever kritisch over mensjes in plaats van mannetjes in boeken Roald Dahl

nieuws

19 feb 2023, 16:08

Het besluit om in de Engelse versie van kinderboeken van Roald Dahl wijzigingen aan te brengen, stuit op veel kritiek in Nederland. Uitgeverij De Fontein, die de Nederlandse versies van de boeken uitgeeft, laat in Trouw weten: "We gaan ernstig in gesprek met de Britten."

De Britse uitgeverij Puffin veranderde teksten zodat 'iedereen kan genieten van de boeken'. Zo wordt het personage Caspar Slok in de Engelse versie van Sjakie en de Chocoladefabriek niet meer dik maar enorm genoemd. Oempa Loempa's zijn in hetzelfde boek geen kleine mannetjes maar kleine mensjes. In het boek De Griezels wordt het vrouwelijke hoofdpersonage niet langer omschreven als lelijk.

Stereotyperingen

De directeur van De Fontein erkent in Trouw dat er stereotyperingen en overdrijvingen in de boeken van Dahl zitten. "Maar daar zit juist zijn humor in. Die herkennen kinderen en die laten kinderen nadenken over goed en kwaad. Dat maakt het ook tijdloos. Als je die er allemaal uithaalt, boet het aan kracht in."

Of de Nederlandse vertalingen ook wijzigingen zullen doorvoeren, wordt in het interview in de krant niet expliciet genoemd. De Fontein-directeur Van de Leur: "We hadden steeds goed contact met The Dahl Company die hier mede verantwoordelijk voor is. Bij elke herdruk van Dahls boeken passen wij kleine dingen aan, in overleg met vertaalster Huberte Vriesendorp, maar haar vertalingen zijn al jaren unaniem en alom geprezen."

Cultureel vandalisme

Op Twitter is veel discussie over de aanpassingen. "Het laten aanpassen door sensitivity readers is cultureel vandalisme", schrijft Nederlandse thrillerschrijver Thomas Olde Heuvelt. "Lees het of lees het niet, maar van makers blijf je af en van hun werk evenzo."

ANP / Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.