Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlandse kinderen zijn de gelukkigste kinderen ter wereld

Nederlandse kinderen zijn de gelukkigste kinderen ter wereld

nieuws

3 sep 2020, 08:32

Als kind kun je het best opgroeien in ons land. Dat concludeert UNICEF na een wereldwijd onderzoek in de 41 meest welvarende landen. Nederland staat bovenaan in de ranglijst als het gaat om onder meer lichamelijke en geestelijke gezondheid, en sociale en leervaardigheden. Daarmee zijn Nederlandse kinderen tot 18 jaar nog nét een beetje gelukkiger dan hun leeftijdsgenoten in Denemarken, Noorwegen, Zwitserland en Finland. Kinderen in Chili, Bulgarije en de Verenigde Staten bungelen onderaan het UNICEF-klassement.

Tevreden met leven

Negen op de tien Nederlandse 15-jarigen zijn tevreden met hun leven, constateert het de kinderorganisatie van de Verenigde Naties. In het rapport zijn veel factoren meegenomen, zoals scholing, gezondheid, obesitas, schermtijd, zelfdoding, kindersterfte, pesten en de mate waarin jongeren erin slagen snel nieuwe vrienden te maken. Lees ook: Jongeren zitten te lang achter hun beeldscherm, vinden de jongeren zelf UNICEF merkt wel op dat ondanks dat het goed gaat met de Nederlandse jeugd, geen enkel land in het onderzoek hoog scoort op álle factoren. Opgroeien in een welvarend land blijkt geen garantie voor een gelukkig en gezond leven waarbij goed onderwijs vanzelfsprekend is, benadrukt de organisatie.

Wel meeste schoolstress

"We weten uit recent onderzoek dat Nederlandse jongeren de meeste stress ervaren door schooldruk", zegt directeur Suzanne Laszlo van UNICEF Nederland. "Naarmate die schooldruk groter wordt, ondervinden jongeren meer emotionele problemen en minder levenstevredenheid." "Daar komt de coronacrisis nog bovenop", benadrukt de directeur. Volgens haar hebben kinderen en jongeren mentaal last van de corona-pandemie. Het VN-kinderfonds roept overheden dan ook op om "juist in tijden van corona de noodzakelijke beslissingen te nemen om het welzijn van kinderen te verhogen". Lees ook: OMT: Geef jongeren meer bewegingsruimte en scherm ouderen en kwetsbaren af Veel coronamaatregelen, zoals schoolsluitingen en het thuiswerken van ouders, hebben invloed op de mentale en fysieke gezondheid en ontwikkeling van kinderen. "Juist de armste kinderen en families worden het hardst geraakt en dat kan zorgen voor een grotere ongelijkheid", zegt Laszlo tot slot. Redactie/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.