Terug

Volg Hart van Nederland

'Lijst der lijsten' bekend gemaakt, Nederlandse band zorgt voor unicum in Top 2000

'Lijst der lijsten' bekend gemaakt, Nederlandse band zorgt voor unicum in Top 2000

nieuws

17 dec 2020, 20:40

De Top 2000 van NPO Radio 2 is donderdagmiddag bekend gemaakt. Ook dit jaar zijn de vaste bekenden als Queen, Eagles en Metallica weer terug te vinden in de top van de lijst. Maar verschillende Nederlandse artiesten doen het ook niet onverdienstelijk in de 'lijst der lijsten'. Zo is de Haagse rockband DI-RECT dit jaar de hoogste nieuwe binnenkomer in de lijst. Hun hit Soldier On maakt op het randje van de top tien zijn debuut en komt binnen op plaats 12. Het levert de band een Top 2000 Award op. Dat kreeg de band donderdagmiddag te horen  zo werd in de middagshow De Wild in de Middag. Lees ook: 'It was Christmas morning 1961': Amerika komt met vertaling van kerstklassieker 'Flappie' De Utrechtse band Kensington heeft zelfs voor een unicum gezorgd door voor de derde keer de snelste stijger te zijn. Het nummer Uncharted is gestegen van 1722 naar 87. Dat is een verschil van 1635 plaatsen. In 2014 én 2015 was Kensington ook de snelste stijger, toen met respectievelijk Home Again (+1680 plaatsen) en All For Nothing (+1197). Danny Vera voert dit jaar de lijst aan met het nummer Roller Coaster. Hij is de tweede Nederlander die op de eerste plaats staat in de Top 2000. In 2005 stond het nummer Avond van Boudewijn de Groot op nummer 1.

Nederlandse artiest in de schijnwerpers

Radio 2 zet met de Top 2000 Award sinds 2018 jaarlijks een Nederlandse artiest of band extra in de schijnwerpers. Dit jaar ging die dus naar DI-RECT. Vorig jaar werd de prijs uitgedeeld aan Danny Vera, die destijds met Roller Coaster de hoogste binnenkomer ooit was op plaats 4, en Davina Michelle kreeg de award twee jaar geleden. Zij was toen de hoogste nieuwe Nederlandse binnenkomer met Duurt Te Lang op positie 477. Zo’n hoge entree als DI-RECT nu maakt is in de voorgaande 21 edities zelden voorgekomen. Slechts vijf platen wisten nog hoger binnen te komen: Guns N’ Roses met November Rain (op 10 in 2000), Coldplay met Viva La Vida (op 11 in 2009), Adele met Someone Like You (op 6 in 2011), Danny Vera met Roller Coaster (op 4 in 2019) en Normaal met De Boer Dat Is De Keerl (op 9 in 2019). De mannen van DI-RECT waren naar eigen zeggen met stomheid geslagen toen ze hoorden dat ze dit jaar de hoogste nieuwe binnenkomer zijn. "Het is echt waanzinnig. Een heel mooi cadeau na zo'n raar jaar", zegt zanger Marcel Veenendaal. "Dat het nummer zoveel betekenis heeft voor mensen is heel bijzonder. Het heeft zo'n beetje door elke speaker in Nederland geklonken." Toen Veenendaal het nummer schreef, had hij geen idee dat het voor veel fans een steun zou worden tijdens de coronacrisis. "De focus lag op heel andere plek. Je maakt zoiets niet met het idee om succes te maken. Je weet niet waar het allemaal terecht komt en voor wie het betekenis heeft. Maar ik ben heel erg onder de indruk wat het heeft betekend voor mensen en nu nog steeds doet."

Mannenbolwerk

De top 100 blijft een mannenbolwerk met slechts negen noteringen (ABBA en Fleetwood Mac meegerekend) voor een vrouw of vrouwen. De hoogste notering voor een vrouw is dit jaar Miss Montreal, die met haar Beste Zangers-hit Door De Wind binnenkomt op 29. Met de 22e editie van de Top 2000 hebben door de jaren heen nu in totaal 4572 nummers in de lijst gestaan. Daarvan waren er 598 songs elk keer bij. Voor het tweede jaar op rij is Queen hofleverancier met 34 noteringen, drie minder dan vorig jaar. The Beatles (in alle andere edities hofleverancier) staan 30 keer genoteerd. BLØF heeft de meeste Nederlandse noteringen, 19 in totaal. Traditiegetrouw doen artiesten die in het voorgaande jaar stierven het goed in de Top 2000. Zo stijgen Bill Withers en Eddie Van Halen in de noteringen en staan ze allebei met meer nummers in de lijst. Just The Two Of Us, Bill Withers’ samenwerking met Grover Washington jr., keert na twintig jaar afwezigheid terug op positie 1816. Nog nooit zat er zo’n lange periode tussen twee noteringen.

Aftrap Top 2000

De Top 2000 begint volgende week vrijdag, op eerste kerstdag, om middernacht. Jeroen van Inkel mag dit jaar aftrappen met de nummer 2000: Can't Get It Out Of My Head van Electric Light Orchestra. De nummer 1, Roller Coaster van Danny Vera, sluit iets voor middernacht op 31 december het jaar af. Vera stoot Queen's Bohemian Rhapsody van de troon. Van de 21 edities heeft dat nummer 15 keer op de eerste plaat gestaan. De hele lijst is hier te zien. ANP/ Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.