Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlands zoek- en reddingsteam USAR aangekomen in Turkije

Nederlands zoek- en reddingsteam USAR aangekomen in Turkije

nieuws

6 feb 2023, 22:18

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is geland in het Turkse Adana. 65 mensen en acht reddingshonden gaan helpen in het land dat is getroffen door zware aardbevingen. In Turkije en buurland Syrië zijn hierdoor meer dan 3800 mensen overleden.

Een vrachtvliegtuig met daarin materieel met een gewicht van 15 ton is nog onderweg. Het gaat onder meer om gereedschap om door gewapend beton te boren, microfoons om mensen te zoeken onder puinbergen en materiaal om van grote hoogte te kunnen afdalen, licht een woordvoerder toe. Ook neemt het team een eigen tentenkamp, eten, drinkwater en toiletten mee.

USAR gaat waarschijnlijk helpen in de Turkse provincie Kahramanmaraş. Of de reddingswerkers in de nacht van maandag op dinsdag al aan de slag kunnen, hangt af van de omstandigheden ter plaatse. "Het moet wel veilig kunnen", aldus een woordvoerder.

Ingezet bij grote rampen

In het team zitten mensen van politie, brandweer, ambulancediensten en defensie. USAR wordt zowel in binnen- als buitenland ingezet bij rampen of ongevallen waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn. Rond de 150 mannen en vrouwen zijn hiervoor getraind en voorzien van de juiste inentingen. Binnen twee uur moet een team paraat kunnen staan. Nederland is een van de weinige landen ter wereld dat een dergelijk team kan inzetten bij grote rampen.

De nachtelijke aardbeving in de buurt van de stad Gaziantep had een kracht van 7.8, waarna nog 120 naschokken volgden, waaronder een van 7.5. De verwachting is dat het dodental de komende uren nog verder zal oplopen. Het slechte weer in het rampgebied bemoeilijkt het werk van de reddingswerkers.

Rode Kruis-actie

Het Rode Kruis is een inzamelingsactie gestart. De hulporganisatie heeft Giro 7244 geopend om de Turken te helpen. Maandagavond was daar al ruim 591.000 euro opgehaald voor de slachtoffers van de aardbeving.

Ook worden er spullen zoals kleding, voedsel en powerbanks ingezameld. In Den Haag zamelen inwoners goederen in voor de de slachtoffers van de aardbeving:

Inwoners Den Haag zamelen spullen in voor aardbeving in Turkije en Syrië
0:30
Inwoners Den Haag zamelen spullen in voor aardbeving in Turkije en Syrië

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.