Terug

Volg Hart van Nederland

Gaat er eindelijk weer een Nederlander de ruimte in? 'Het lijkt me fantastisch!'

nieuws

31 mrt 2021, 22:02

Nederlanders kunnen vanaf nu solliciteren voor een baan als astronaut. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA is een campagne begonnen om nieuwe astronauten te vinden. Mindy Howard uit Zoetermeer staat te springen om de aarde te verlaten en gaat zich aanmelden.

"Het lijkt me fantastisch om naar de maan te gaan", zegt de Nederlands-Amerikaanse Mindy Howard tegen Hart van Nederland. Volgens de Zoetermeerse hebben velen met haar die passie. "Werken in de ruimte, gewichtloos zijn en tegelijkertijd wetenschappelijk onderzoek doen: het is een droom voor veel mensen. En dus ook voor mij."

ESA wil meer vrouwen

De ESA hoopt op veel aanmeldingen van vrouwen. Bij de laatste sollicitatieronde was slechts 13 procent van de kandidaten een vrouw, nu streeft de ruimtevaartorganisatie naar een fifty-fifty-verdeling.

Dat er de vorige keer zo weinig vrouwen solliciteerden verbaast Howard niet. Op dit moment is iets meer dan een op de tien astronauten vrouw. "Het is een hele oude organisatie en het kost hen ook tijd om te veranderen", denkt ze. "Ik ben blij dat ze zo specifiek hebben gezegd dat ze meer vrouwen willen en mensen met een handicap. Dan is het beter in balans."

Mindy te oud?

Howard is 55 jaar en komt daarmee boven de leeftijdsgrens van vijftig jaar die ESA heeft opgesteld. "Bij NASA heb ik ook gesolliciteerd, want ik heb twee nationaliteiten. Daar hebben ze die leeftijdslimiet niet", weet de aspirerende astronaut.

Ze vindt zo'n leeftijdsgrens het dan ook niet nodig. "Ik dacht: als je fit bent en je kan de baan doen, waarom niet? Daarom ga ik het systeem toch even testen. Ik hoop dat ik ze kan overtuigen om voor mij te kiezen."

Voor Howard is solliciteren als astronaut ook niet zomaar een bevlieging. "Eerder heb ik al gesolliciteerd bij de NASA en toen kwam ik al erg dichtbij. Verder heb ik veel trainingen gehad." Ze hoopt dus dat het deze keer wél gaat lukken. "Ik denk dat ik wel een goede kandidaat ben. Ze noemen mij niet voor niets Mega Mindy."

Aanmelden tot eind mei

Interesse om ook de ruimte in te gaan? Reageren op de vacature kan via de website van de ESA. Aspirant-astronauten kunnen zich tot 28 mei aanmelden. In oktober volgend jaar moeten de nieuwe Europese ruimtevaarders aan de wereld worden getoond.

Redactie/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.