Terug

Volg Hart van Nederland

Elf baby’s overleden bij onderzoek Amsterdam UMC

nieuws

23 juli 2018, 23:04

Een onderzoek naar een geneesmiddel door het Amsterdams Universitair Medisch Centrum is per direct stopgezet, omdat er 11 baby’s zijn overlijden vlak na de geboorte. Het gaat om een middel dat aan zwangere vrouwen wordt toegediend om te onderzoeken of de placenta bij vroeg geboren kinderen kan groeien. Het onderzoek liep in meerdere ziekenhuizen. Vrouwen die deel hebben genomen aan het zogenoemde STRIDER-onderzoek hebben de afgelopen dagen een brief ontvangen met daarin de mededeling. De redactie van Hart van Nederland heeft de brief in handen.

Sildenafil

In het onderzoek werd het effect en de veiligheid van het middel sildenafil (beter bekend als Viagra) bij zwangere vrouwen bij wie de baby al vroeg in de zwangerschap niet goed groeit, onderzocht. Tijdens dat onderzoek kregen 93 vrouwen tabletten met sildenafil. 90 vrouwen kregen placebotabletten. Zeventien baby's bleken na de geboorte een longaandoening te hebben. Elf van hen zijn overleden. Van de groep vrouwen die de placebotabletten slikten hadden drie baby's dezelfde longaandoening te hebben, geen een van die drie baby's is overleden. Volgens een woordvoerder zijn er bij de eerste groep negentien baby's die te vroeg waren geboren overleden. Van die negentien zijn er elf overleden aan een longaandoening. Bij de tweede groep zijn negen baby's met een groeiachterstand doodgegaan.

Longaandoening

Het onderzoek is gestopt omdat er sterke aanwijzingen zijn dat sildenafil mogelijk nadelig is voor de baby ná de geboorte. De kans op een longaandoening lijkt groter en ook de kans op overlijden na de geboorte lijkt toegenomen. Daarnaast zijn er ook geen positieve effecten van het middel gevonden bij de baby's. Ook de langetermijneffecten bij het gebruik van het middel zijn niet bekend. Het aantal baby's dat een longaandoening kreeg door het middel sildenafil is volgens de zegsman ''significant'' hoger. De moeders zijn volgens hem inmiddels geïnformeerd. ''Alle betrokken vrouwen worden zo goed mogelijk begeleid door de artsen die bij de studie zijn betrokken. Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is op de hoogte gesteld''. Behalve Amsterdam UMC deden tien andere ziekenhuizen mee aan het onderzoek.

Functie en kwaliteit

Onderzoekers dachten dat sildenafil de functie en kwaliteit van de placenta zou kunnen verbeteren en daardoor de groei van het kind zou stimuleren. Volgens het UMC waren daar sterke aanwijzingen voor uit andere onderzoeken. Maar voordat deze manier van behandelen ingevoerd kan worden, moest deze eerst grondig worden onderzocht. De mogelijke nadelige effecten van het middel op ongeboren kinderen waren nog niet bekend in de medische wereld. Het UMC heeft tot op heden nog geen reactie gegeven over hoeveel vrouwen er meededen aan het onderzoeken. Ook is nog niet bekend hoeveel baby's vermoedelijk zijn overleden door het toedienen van het middel sildenafil. Lana is een van de vrouwen die meedeed aan dit onderzoek. Bekijk haar verhaal hieronder:

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.