Misdaad

'Valiumverkrachter' Johan S. al jaren op de vlucht door Europa

Na zijn veroordeling en celstraf voor twee verkrachtingen en een aanranding liet ‘valiumverkachter’ Johan S. een spoor van ellende achter in Europa. Maandag werd hij in de Bulgaarse hoofdstad Sofia in de kraag gevat.

In 2006 werd S. in Nederland bekend als de ‘valiumverkrachter’. Hij zou zijn slachtoffers met valium hebben bedwelmd voordat hij zich aan hen vergreep. De serieverkrachter vluchtte na de verkrachtingen aanvankelijk naar Brazilië, maar werd daar opgepakt en uitgeleverd aan Nederland.

In 2010 kreeg hij een celstraf van vijf jaar en acht maanden opgelegd door de Nederlandse rechter.

Meerdere landen ontvlucht

Na zijn vervroegde vrijlating dook S. in 2014 op in Oost-Europa, in Polen. Daar werd hij herkend door twee vrouwen. Zij waarschuwden de politie, maar de Nederlander ontvluchtte het land voordat er vragen gesteld konden worden.

Datzelfde jaar sloeg hij toe in Malta. Hij werd er door een vriendin beschuldigd van meerdere verkrachtingen in slechts een paar maanden. In november 2014 moest hij voor de Maltese rechter verschijnen, maar hij bleek spoorloos. De serieverkrachter was vertrokken naar Spanje.

Lees ook: Nederlandse ‘valiumverkrachter’ gearresteerd in Bulgarije

Ook daar startte na een tijdje een verkrachtingszaak tegen S. Hij zat een tijdje in voorarrest in Barcelona. Hierna was het een aantal jaren stil rondom hem. Tot hij nu opduikt in Bulgarije.

‘Valiumverkrachter pikte vrouw op’

Volgens lokale media pikte hij op eerste kerstdag in een café in Sofia een 32-jarige vrouw op en nam haar mee naar zijn huis. Daar zou hij een verdovend middel in haar drankje hebben gedaan en haar hebben verkracht.

De Bulgaarse politie bevestigt de aanhouding in Sofia, maar geeft verder geen informatie. De rechtbank in Sofia heeft S. huisarrest opgelegd en hij mag Bulgarije niet verlaten.

Redactie/ANP