Misdaad

Nederlandse 'valiumverkrachter' gearresteerd in Bulgarije

De Nederlander Johan S. is in de Bulgaarse hoofdstad Sofia aangehouden op verdenking van verkrachting. Hij zat eerder in Nederland een gevangenisstraf van vijf jaar uit voor een reeks verkrachtingen.

Volgens lokale media pikte S. op eerste kerstdag in een café in Sofia een 32-jarige vrouw op en nam haar mee naar zijn huis. Daar zou hij een verdovend middel in haar drankje hebben gedaan en haar hebben verkracht.

De Bulgaarse politie bevestigt de aanhouding, maar geeft verder geen informatie. De rechtbank in Sofia heeft S. huisarrest opgelegd en hij mag Bulgarije niet verlaten.

‘Valiumverkrachter’

In 2006 werd S. in Nederland bekend als de ‘valiumverkrachter’. Hij zou zijn slachtoffers met valium hebben bedwelmd voordat hij zich aan hen vergreep. Het Openbaar Ministerie (OM) verstuurde destijds een opsporingsbericht met zijn naam. Ook werd zijn foto verspreid.

Uiteindelijk werd S. in Brazilië aangehouden. De rechtbank in Den Haag veroordeelde hem in 2009 tot tien jaar celstraf. In hoger beroep werd dat verlaagd naar vijf jaar en acht maanden, omdat het gerechtshof niet alle verdenkingen bewezen achtte.

In meerdere landen

In 2014 raakte S. in opspraak toen een vrouw op Malta hem beschuldigde van verkrachting. Volgens Maltese media zou in dezelfde tijd ook in Spanje aangifte tegen hem zijn gedaan.

ANP