Misdaad

Rechtspraak in rouw: vlaggen halfstok voor Derk Wiersum

Bij advocatenkantoren, rechtbanken en gerechtshoven in het hele land hangt donderdag de vlag halfstok. Op deze manier herdenkt de gerechtelijke wereld de geliquideerde advocaat Derk Wiersum.

Wiersum (44) stond kroongetuige Nabil B. bij in het liquidatieproces Marengo. Hij werd woensdagochtend doodgeschoten toen hij zijn woning in Amsterdam verliet. Zijn vrouw stond naast hem, maar bleef ongedeerd.

Lees ook: Advocatenwereld geschokt door liquidatie Wiersum: ‘Echt vreselijk om te horen’

De verslagenheid in de rechtspraak is groot. De Nederlandse Orde van Advocaten riep na de moord op om donderdag de vlag in rouwstand uit te hangen. Aan die oproep is massaal gehoor gegeven.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Zo hangt de vlag halfstok bij de rechtbank in Amsterdam. Wiersum hield sinds zijn beëdiging in 2003 kantoor in de hoofdstad en was dan ook vaak te vinden in de rechtbank aan de Parnassusweg.

Ook bij de Hoge Raad in Den Haag, de hoogste juridische instantie van Nederland, staat de vlag in rouwstand. Bij het ministeries van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken in Den Haag is de nationale driekleur tot halverwege gehesen.

Advocaat Theda Boersema uit Apeldoorn heeft bij haar vlag ook een toga opgehangen. “Voor advocaat Derk Wiersum en de aanslag op de rechtsstaat,” schrijft ze op Twitter.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Herdenkingen voor Wiersum

Ook werd in verschillende rechtbanken stilgestaan bij de liquidatie van de strafpleiter. Zo werd in de rechtbank in Rotterdam, waar de weduwe van Wiersum werkt, een grote bijeenkomst gehouden met rechters, officieren van justitie en advocaten.

De rechtbank in Breda, waar Wiersum plaatsvervangend rechter was, hield woensdag een herdenkingsbijeenkomst. Dat gebeurde ook in de rechtbank in Amsterdam. In de rechtbank in Assen wordt een condoleanceregister neergelegd.

Tekst gaat verder onder de foto

Advertenties in kranten en ov

De Hoge Raad plaatste donderdag in vijf kranten een rouwadvertentie voor de vermoorde strafpleiter. “Als advocaat trad hij op in vele zaken bij de Hoge Raad. Hij streed voor rechtvaardigheid en menselijkheid,” staat in het overlijdensbericht.

Volgens de Raad voor de Rechtspraak is de moord “naast een persoonlijk drama ook een ernstige bedreiging van onze rechtsstaat. Het is van groot belang dat advocaten, officieren en rechters hun werk in alle vrijheid en veiligheid kunnen doen.”

De Amsterdamse Orde van Advocaten plaatste een boodschap op reclameschermen in het openbaar vervoer. “Wij blijven veerkrachtig, zullen niet voor geweld wijken en weten ons gesteund door de rechterlijke macht, openbaar ministerie en de burgemeester.”

Tekst: Redactie/ANP
Foto: Niels van Schaik