Misdaad

Advocatenwereld geschokt door liquidatie Wiersum: 'Echt vreselijk om te horen'

De advocatenwereld reageert geschokt op de liquidatie van Derk Wiersum. De 44-jarige strafrechtadvocaat werd woensdagochtend doodgeschoten in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Als advocaat stond hij Nabil B. bij in het liquidatieproces Marengo rond het criminele kopstuk Ridouan Taghi.

“Derk Wiersum was een topper. Een zeer aimabele intelligente, nette, collegiale advocaat. Echt vreselijk om te horen”, schrijft strafrechtadvocaat Mark Teurlings op Twitter. Jurist Jacob Kooistra sluit zich daarbij aan.”Verschrikkelijk dit. Sterkte en heel veel kracht toegewenst aan de familie van de heer Wiersum.”

Lees ook: Advocaat kroongetuige Nabil B. geliquideerd in Amsterdam

Het advocatenkantoor van Benedicte Ficq laat weten “met grote ontsteltenis en afschuw kennis te hebben genomen van het gewelddadig overlijden van onze gewaardeerde collega Derk Wiersum. Onze gedachten gaan uit naar zijn jonge gezin en andere dierbaren.”

Totaal geschokt

Strafrechtadvocaat Bart Swier schrijft “totaal geschokt” te zijn door de dood van zijn confrère. “Een vriendelijke en kundige advocaat maar bovenal een echtgenoot en vader.” Wiersum laat een vrouw en twee jonge kinderen achter.

Kernen van de rechtsstaat geraakt

De Nederlandse orde van advocaten (NOvA) is “zeer geschokt” dat een advocaat in de uitoefening van zijn functie is geliquideerd. “We leven mee met de nabestaanden en volgen het onderzoek op de voet”, zegt een woordvoerder.

Ook de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten is “diep geschokt”. Volgens de vereniging verliest de strafrechtadvocatuur “een goede, bekwame en fijne collega.” “Deze verschrikkelijke daad raakt een van de kernen van de rechtsstaat. Strafrechtadvocaten moeten veilig hun werk kunnen doen.”

‘Het gevaar en de dreiging zijn veel te groot’

Menno van Gaalen, de advocaat die een van de verdachten van de aanslag op het pand van De Telegraaf bijstaat, verwacht dat het voor Nabil B. zo goed als onmogelijk wordt een nieuwe advocaat te vinden. “Ik kan me niet voorstellen dat er nog een collega is die zijn zaak op zich neemt. Want wat doe je jezelf aan? En je familie? Het gevaar en de dreiging zijn veel te groot.”

Het onderzoek naar de liquidatie is nog altijd in volle gang. De schutter is na de schietpartij te voet gevlucht, maar nog niet gepakt.