Terug

Volg Hart van Nederland

Ziekenhuizen hebben handen vol aan vuurwerkslachtoffers: 'We zijn terug bij af'

112

1 jan 2023, 02:37

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn ruim twintig mensen met oogletsel door vuurwerk binnengebracht. Het jongste slachtoffer is 7 jaar. Zeven mensen moesten vanwege ernstig letsel worden geopereerd. Oogarts Tjeerd de Faber maakte zondag aan het einde van middag melding van het 24e slachtoffer.

Het ziekenhuis verwacht dat het aantal slachtoffers nog zal oplopen. De meeste mensen kwamen kort na de jaarwisseling naar het ziekenhuis, maar ook in de ochtend kwamen er nog veel slachtoffers binnen. Oogarts Tjeerd de Faber sprak zondagochtend al van een "ouderwetse horrornacht". Hij meldde eerder dat één oog niet meer te redden is. Vier andere oogslachtoffers hebben volgens hem ernstig blijvend letsel. Een van de slachtoffers is blijvend blind aan één oog, zes hebben ander blijvend letsel. Van de rest is nog onduidelijk hoe ernstig de schade is, meldt De Faber. Het aantal patiënten gaat nog toenemen, met name omdat andere ziekenhuizen patiënten doorverwijzen.

"We zijn weer terug bij af. Doodzonde dat dit toch weer de prijs moet zijn van nieuwjaar vieren", aldus De Faber. Hij pleit al jaren voor een permanent landelijk vuurwerkverbod om oogletsel door vuurwerk te voorkomen. 

Vier slachtoffers met brandwonden

Het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis meldt dat het brandwondencentrum in de vroege ochtenduren van nieuwjaarsdag 2023 vier slachtoffers heeft binnen zien komen. De slachtoffers hebben allemaal verwondingen aan hun gezicht door vuurwerk. Een van hen mocht alweer naar huis.

Twee slachtoffers liggen nog op de verpleegafdeling van het centrum. Een ligt op de intensive care. Over de leeftijd van de slachtoffers kon een woordvoerster van het ziekenhuis nog niets zeggen. Het brandwondencentrum is één van de drie landelijke brandwondencentra in het land. De andere twee zijn in Beverwijk en Groningen.

Ook op de spoedeisende hulp is het "hartstikke druk", maar dat is het normaliter ook al, zegt de woordvoerster. De afdeling behandelde in totaal zes vuurwerkslachtoffers, waarvan er vier dus naar het brandwondencentrum werden doorgestuurd. De vuurwerkverwondingen waren onder meer brandwonden aan handen, gezicht en benen.

Niet meer op de vingers van één hand

Ook bij het Haaglanden MC in Den Haag spreken ze van een drukke nacht. "Het is een beetje als vóór de coronaperiode, met veel vuurwerkincidenten", aldus een woordvoerder.

Eén iemand heeft zijn vinger verloren, ook zijn er patiënten met oogletsel en kwamen er mensen binnen met gehoorschade. "We hebben op dit moment een volle afdeling", aldus de woordvoerder.

Enkele dagen geleden stelde het Haaglanden MC nog dat het aantal mensen met vuurwerkletsel "op de vingers van één hand te tellen was".

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.