Terug

Volg Hart van Nederland

Willem Engel veroordeeld tot voorwaardelijke celstraf wegens opruiing

Willem Engel veroordeeld tot voorwaardelijke celstraf wegens opruiing

112

20 jan 2023, 12:26

De rechtbank in Rotterdam heeft Willem Engel vrijdag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een maand voor opruiing. In de strafzaak had het Openbaar Ministerie (OM) een taakstraf van 180 uur en een celstraf van drie maanden voorwaardelijk geëist tegen de voorman van de voormalige actiegroep Viruswaarheid (tegenwoordig Voor Waarheid). Grotendeels wordt Engel vrijgesproken. Van de zes feiten op de tenlastelegging werd hij vijf keer vrijgesproken. Engel gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.

Willem Engel hoeft dus niet de gevangenis in. Het OM vervolgde de 45-jarige Rotterdammer voor een reeks berichten over corona op sociale media. Engel werd alleen veroordeeld voor een twitterbericht aan mensen die wilden komen demonstreren op het Malieveld in Den Haag, ondanks dat de demonstraties in juni 2020 verboden waren. Dat beschouwt de rechtbank als een oproep tot het begaan van een strafbaar feit, omdat hiermee een lokaal besluit is genegeerd.

'Lak aan de autoriteiten'

"Door opzettelijk op te roepen om toch aan de demonstratie deel te nemen heeft Engel laten zien dat hij lak heeft aan de lokale autoriteiten", zegt de rechtbank in het vonnis. "Engel heeft bovendien de in de samenleving heersende onrust met zijn oproep gevoed."

Van alle overige berichten werd Engel vrijgesproken, bijvoorbeeld voor de tweet waarin hij mensen opriep medewerkers van prikbussen te fotograferen en op social media te zetten. Ook riep hij mensen op om een verzorgingshuis in Goirle te bellen, die gesloten was door een corona-uitbraak.

Massa-aangifte

Eind 2021 werd een collectieve aangifte, die door ruim 22.000 mensen was ondertekend, tegen Engel ingediend bij het OM in Rotterdam. Hij zat vorig jaar maart ruim twee weken in voorarrest.

Engel had in de strafzaak onder meer betoogd dat de rechtbank het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk had moeten verklaren, onder meer omdat geen sprake zou zijn van een eerlijk proces. Daar was de rechtbank het niet mee eens. Er zijn geen onregelmatigheden vastgesteld. Ook van politieke sturing door de minister van Justitie of de NCTV was geen sprake, concludeert de rechtbank. Evenmin is sprake van ontbrekende rechtbankstukken. En de rechtbank is van mening dat Engel zich op meerdere zittingsdagen uitgebreid heeft kunnen verdedigen.

Willem Engel gaat in hoger beroep tegen de uitspraak tegen de rechter. De voorman van de voormalige actiegroep Viruswaarheid sprak na afloop van de uitspraak van "een politiek gekleurd vonnis". Het Openbaar Ministerie zegt het vonnis te zullen bestuderen. Het OM heeft daar twee weken de tijd voor.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.