Terug

Volg Hart van Nederland

‘White Lives Matter’-groep eerder al actief in Venlo

112

5 jan 2023, 15:49

De leus ‘White Lives Matter’, die tijdens de jaarwisseling geprojecteerd werd op de Erasmusbrug in Rotterdam, was enkele dagen eerder al te zien tegen de gevel van het UWV-gebouw in Venlo.

Burgemeester Antoin Scholten gaat maandag overleggen met de politie welke stappen ondernomen kunnen worden. Inmiddels is begonnen met het verwijderen van stickers in het centrum van Venlo met een soortgelijk opschrift. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente laten weten naar aanleiding van berichtgeving in De Limburger donderdag.

Met een beamer werd op 28 december met blauwe letters de tekst ‘White Lives Matter’ tegen de gevel van het gebouw aan de Prinsessesingel geprojecteerd. Scholten laat donderdag weten de actie in zijn stad "verwerpelijk en on-Venloos" te vinden.

'Verwerpelijk en discriminerend'

Het UWV is boos over de actie in Venlo. "UWV is er voor ons allemaal en wil dat iedereen kan meedoen in de samenleving", aldus een woordvoerder van het UWV in een verklaring. "Dat juist ons kantoor in Venlo is misbruikt voor de projectie van deze verwerpelijke, discriminerende tekst vinden wij dan ook onacceptabel. UWV heeft contact met de gemeente over mogelijke vervolgstappen."

Het Openbaar Ministerie (OM) doet inmiddels strafrechtelijk onderzoek naar de racistische actie in Rotterdam. De teksten die op de Erasmusbrug verschenen, zouden niet binnen de vrijheid van meningsuiting vallen. "Een van die grenzen is dat uitingen nooit mogen aanzetten tot discriminatie of een andere bevolkingsgroep mogen beledigen", aldus het OM eerder deze week.

Internationaal netwerk

Een woordvoerster van het OM in Limburg kon donderdag niet veel zeggen over wat justitie gaat doen. Het OM wacht een eventuele aangifte af, en die is voor zover bekend nog niet binnen, zei ze. Een woordvoerster van de politie wilde donderdag niet zeggen of er aangifte is gedaan. "Daarover doen we nooit mededelingen", zei ze.

De leus ‘White Lives Matter’ is een reactie op de ‘Black Lives Matter’-beweging en wordt gelinkt aan extreemrechts. De Nederlandse aftakking van White Lives Matter die tijdens de nieuwjaarsviering omstreden teksten projecteerde op de Erasmusbrug, lijkt deel uit te maken van een breder internationaal netwerk van extremistische groeperingen.

ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.