Terug

Volg Hart van Nederland

Werkstraffen voor 'boerenbroers' na uit de hand gelopen boerenprotest bij Stroe

112

13 juli 2022, 18:23

Twee broers zijn woensdag veroordeeld voor hun aandeel in de uit de hand gelopen boerenprotesten rond en op de A1 bij het Gelderse Stroe. Daarbij ramde de oudere broer een politiebusje met zijn trekker. De jongere broer sleurde een agent mee met zijn auto.

De oudere broer, een 19-jarige man uit Harskamp, had dinsdagavond 28 juni net houtblokken afgeleverd op de A1 voor het boerenprotest. De actie liep echter volledig uit de hand toen een andere actievoerder een motoragent daarna met het houtblok te lijf ging. De politieman probeerde de agressieveling daarop aan te houden.

Politiebusje geramd door trekker

Vervolgens blokkeerden meerdere demonstranten de weg met hun trekkers. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) reed de Harskamper tijdens die actie expres achteruit toen een politiebusje voorbij reed. Later werd hij achtervolgd door de politie, die de banden van zijn trekker lek prikte om hem tot stoppen te dwingen, maar zonder succes.

De man werd later alsnog in de boeien geslagen en zat zes dagen vast. Hij verklaarde woensdag op de zitting dat hij niet stopte omdat hij bang was en naar huis wilde. Bij het nemen van een bocht beschadigde de trekkerbestuurder een politieauto, naar eigen zeggen kon hij echter niet anders omdat de weg te smal zou zijn.

Rechter wil signaal afgeven

Het OM had een werkstraf van 160 uur geëist, maar de politierechter legde hem een hogere werkstraf van 180 uur op. Om een signaal af te geven: "Er wordt onnodig negatief gesproken over het gedrag van de politie. Je spreekt je eigen gedrag goed, maar je moet verantwoordelijkheid nemen voor je daden. Jij hebt de politie bedreigd."

De man werd ook veroordeeld tot zes dagen gevangenisstraf, maar omdat hij al zes dagen heeft vastgezeten hoeft hij niet terug naar de gevangenis. Verder kreeg de relschoppende actievoerder ook een voorwaardelijke rijontzegging van negen maanden. Zijn advocaat laat weten dat hij in hoger beroep gaat.

Agent meegesleurd bij aanhouding

Ook de 17-jarige broer van de Harskamper stond woensdag terecht. Volgens ooggetuigen was de jongen van de partij toen de demonstranten inreden op de poltie. Toen agenten hem later zagen rijden wilden ze hem alsnog arresteren. De tiener sloot zich echter op in de auto en probeerde weg te rijden. Een van de dienders werd daarbij kort meegesleurd.

De jongen kon uiteindelijk met behulp van een taser alsnog worden ingerekend. De zaak tegen de minderjarige broer werd achter gesloten deuren behandeld. De Stentor meldt dat de politierechter hem veertig uur werkstraf heeft opgelegd omdat hij zich verzette bij zijn aanhouding.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Beeld: SPS Media

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.