Terug

Volg Hart van Nederland

Werknemer IT-bedrijf weigert webcam aan te zetten en wordt op staande voet ontslagen

Werknemer IT-bedrijf weigert webcam aan te zetten en wordt op staande voet ontslagen

112

5 okt 2022, 11:19

Een man uit Diessen is door zijn werkgever op staande voet ontslagen, omdat hij weigerde de webcam van zijn laptop de hele werkdag aan te zetten. De man voelde zich hierdoor niet op zijn gemak en voelde het als een inbreuk op zijn privacy. De rechter stelde hem dinsdag in het gelijk.

De man trad in januari 2019 in dienst bij het Amerikaanse IT-bedrijf Chetu Inc., dat vestigingen en werknemers heeft over de hele wereld. Zijn taak was het werven van nieuwe klanten voor het bedrijf. Dat deed hij vanuit huis. Het voormalige kantoor in Rijswijk heeft hij nooit bezocht.

Camera de hele dag aan

Eind augustus van dit jaar krijgt de man een uitnodiging om met onmiddellijke ingang deel te nemen aan een nieuw werkprogramma. Hiervoor moet hij de gehele werkdag zijn ingelogd, zijn scherm delen en de camera van zijn laptop aan laten staan. De man laat hierop aan zijn werkgever zich niet prettig te voelen bij het idee dat hij 9 uur per dag door een camera in de gaten wordt gehouden. "Jullie kunnen mijn activiteit al volgen via mijn laptop en via mijn schermdeling", schreef de man in een mail naar het bedrijf.

Een dag later krijgt de man tot twee keer toe opnieuw het dringende verzoek om zijn webcam in te schakelen, maar hij blijft weigeren. Aan het einde van de werkdag wordt daarop in een kort mailtje zijn ontslag kenbaar gemaakt. "Hallo, uw dienstverband wordt hierbij beëindigd. Reden: werkweigering."

Buitenproportioneel

De man gaat hier niet mee akkoord en sleept Chetu Inc. voor de Nederlandse rechter. Volgens hem was er geen geldige reden tot ontslag en was het ontslagbriefje dat hij kreeg niet concreet genoeg. Daarnaast noemt hij het cameratoezicht van 9 uur per dag buitenproportioneel en stelt hij dat zijn werkzaamheden al werden gemonitord via de speciale software op zijn laptop. Er was volgens hem dan ook geen sprake van werkweigering. De man eist dan ook een vergoeding van zijn werkgever voor het in zijn ogen onterechte ontslag.

Chetu Inc. laat niets van zich horen en de rechter stelt de werknemer in het gelijk. Volgens de rechter is het verplicht aan laten staan van de webcam "in strijd met diens respect voor zijn privéleven" als daarvoor geen geldige aanleiding bestaat. Daarnaast maakt zijn werkgever niet duidelijk waarom er precies sprake is geweest van 'werkweigering' en waarom dit voldoende reden was voor ontslag op staande voet.

Hoop geld schuldig

Het Amerikaanse bedrijf is de ex-werknemer dan ook flink wat geld verschuldigd. Zo moet het de man onder meer zijn achterstallige loon, een billijke vergoeding van 50.000 euro en een transitievergoeding van bijna 10.000 euro betalen. Daarnaast heeft de rechter het concurrentiebeding vernietigd, waardoor man ook bij een concurrent aan de slag kan.

Beeld: Pixabay

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.