Terug

Volg Hart van Nederland

Agent Joeri werd knock-out geslagen: 'Hoe kan het dat mensen dit doen?'

Agent Joeri werd knock-out geslagen: 'Hoe kan het dat mensen dit doen?'

112

25 apr 2022, 23:14

Het geweld tegen agenten neemt nog altijd toe. En dit al voor het vijfde jaar op rij. Een van de belangrijkste oorzaken: de coronaprotesten, waar de politie regelmatig moest ingrijpen. Vorig jaar werden bijna 13.000 meldingen gedaan van agressie en geweld tegen politieagenten, in 2017 waren dat er nog bijna 9.600.

De Amsterdamse agent Joeri Sterringa kan erover meepraten. Eind mei 2019 wordt hij na onenigheid met een boze klant in een winkel in de Leidsestraat knock-out geslagen. "Ik heb tien minuten buiten westen gelegen. Dat was heel heftig. Fysiek, ik had een flinke hersenschudding en mijn kaak was nog net niet gebroken, maar ook mentaal: hoe kan het dat mensen dit doen?"

Sterringa hoopt dat het publiek beseft dat onder het uniform gewoon een mens zit. "Iemand die 's avonds naar huis wil, naar partner of kinderen. Voor familieleden van agenten kan het natuurlijk ook ontzettend zwaar zijn." Joeri besluit om niet meer in de frontlinie te werken en heeft inmiddels een kantoorfunctie.

Oproepen om politie aan te vallen

De agressie tegen agenten loopt de afgelopen jaren dus de spuigaten uit. De coronapandemie speelde hierin een grote rol. "Er was onder grote groepen geen acceptatie van de maatregelen die de regering nam", zegt portefeuillehouder geweld tegen politiemensen Peije de Meij tegen Hart van Nederland. "Zo waren er oproepen op sociale media om de politie aan te vallen. De politie is dan toch het uithangbord van de overheid en de eerste die klappen vangt."

Gevolgen voor agenten zijn vaak behoorlijk ingrijpend. Er is soms sprake van ernstige gehoorschade bij incidenten met zwaar illegaal vuurwerk. "Maar ook bedreigingen gaan je uiteindelijk niet in de koude kleren zitten. Als je dat week in, week uit meemaakt, dan kan dat behoorlijk dichtbij komen", aldus De Meij.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.