Terug

Volg Hart van Nederland

Website Groningen Airport plat, pro-Russische hackers claimen ddos-aanval

112

27 aug 2023, 17:06

De website van luchthaven Groningen Airport Eelde is al enkele uren onbereikbaar, mogelijk als gevolg van een ddos-aanval. Een pro-Russische hackersgroep beweert zo'n actie te hebben gericht tegen de luchthaven. Directeur Meiltje de Groot kon niet bevestigen of het inderdaad om een ddos-aanval gaat.

Bij een ddos-aanval versturen meerdere computers opzettelijk zoveel verzoeken op een server af dat ze vastlopen, waardoor bijvoorbeeld websites onbereikbaar worden. Vaak gebeurt dit via apparaten die door malware zijn gekaapt.

Vijf tips om je te beschermen tegen hackers
1:06
Vijf tips om je te beschermen tegen hackers

De Groot noemt het "vervelend" dat de site onbereikbaar is. Ze benadrukt dat andere IT-systemen van Groningen Airport Eelde nog gewoon werken. De luchthaven werkt nu aan het weer bereikbaar krijgen van de website.

Schiphol

Schiphol had ook kort last van een ddos-aanval, laat een woordvoerder weten. Maar de website van de grootste luchthaven van het land bleef bereikbaar tijdens die aanval van "nog geen halfuur", dankzij beheersmaatregelen van de IT-afdeling.

Volgens FalconFeeds, een platform voor informatie over cyberdreigingen, claimt het hackerscollectief Net-Worker Alliance de aanvallen op. Dat is een pro-Russische groep, die via een eigen kanaal op berichtendienst Telegram geregeld melding maakt van zijn cyberaanvallen. Het is onbekend wie precies achter die groep zit.

Net-Worker Alliance beweert naast Groningen Airport Eelde en Schiphol ook de site van Maastricht Aachen Airport te hebben aangevallen, maar de site van die Limburgse luchthaven was zondag bereikbaar. Een woordvoerster zegt dat er de laatste tijd voortdurend pogingen zijn om de site met ddos-aanvallen plat te leggen. "Dat is eigenlijk geen nieuws meer".

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.