Terug

Volg Hart van Nederland

Vrijspraak geëist voor grootouders van door hond doodgebeten baby Diemen

112

18 dec 2023, 11:52

Het Openbaar Ministerie heeft maandag vrijspraak gevraagd voor een grootouderpaar, dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van hun acht maanden oude kleinzoon. Terwijl het paar op het jongetje paste, beet hun hond, een Duitse herder, hem op een onbewaakt moment in het hoofd. De baby overleed twee dagen later aan de gevolgen van de beet.

Het drama deed zich voor in de woning van de opa en oma van het slachtoffertje in Diemen, op 22 oktober 2019. Het grootouderpaar wordt beschuldigd van dood door schuld. Volgens het OM hebben zij risico's genomen door hond en kind in één ruimte te laten, zonder de hond in het oog te houden en zonder extra veiligheidsmaatregelen.

Maar die risico's betekenen niet dat het voorzienbaar is geweest dat de hond het kind zou aanvallen, redeneert justitie. Het paar heeft zich niet strafrechtelijk verwijtbaar gedragen, aldus het OM.

Hond afgemaakt

Het kind was op de bewuste ochtend naar de woning van zijn grootouders gebracht; zij pasten geregeld op hem. De hond lag op de grond in de woonkamer. Het jongetje kon sinds kort staan, was uit zijn box gehaald en stond, aldus de verklaring van beide verdachten, rechtop terwijl hij zich vasthield aan een tafel. Zijn opa zat in een stoel, op armlengte afstand, zijn oma was naar de keuken gelopen.

De hond sloeg geheel onverwacht toe en beet de baby in het achterhoofd. Zijn opa kreeg hem na enige tijd los uit de bek van het dier. Het jongetje was zeer ernstig gewond, werd ter plaatse gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht. Een operatie kon zijn leven niet redden. De hond is na het incident afgemaakt.

Speciale procedure

Justitie vond destijds, in 2019, al dat de beide grootouders geen strafrechtelijk verwijt te maken viel en seponeerde de zaak. Hun (ex-)schoondochter, de moeder van het kind, nam daarmee geen genoegen, omdat zij vindt dat het paar wel degelijk blaam treft. De vrouw beklaagde zich in een speciale procedure bij het gerechtshof, om alsnog strafvervolging bewerkstelligd te krijgen. Het hof droeg het OM op tot vervolging over te gaan.

De moeder van de baby zette in de rechtszaal uiteen hoe verwoestend de impact van het gebeurde op haar leven is geweest. Zij verwijt haar ex-schoonouders onder meer dat zij niet eerlijk en onwaar hebben verklaard. "Ik snap niet dat ze me niet willen geven wat ik nodig heb om verder te kunnen", aldus de vrouw, die na de dood van haar kind scheidde van de vader ervan. Het OM stelt dat de opa de enige is die getuige is geweest van de dramatische gebeurtenissen en daarover betrouwbaar heeft verklaard.

De rechtbank doet uitspraak op 22 december.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.