Terug

Volg Hart van Nederland

Videodeurbellen leiden tot stroom aan klachten over privacy

112

23 feb 2024, 09:36

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is vorig jaar overspoeld met meldingen over videodeurbellen. Bezorgde burgers zeggen te vermoeden dat de camera's in de deurbellen meer filmen van de omgeving dan volgens de privacywetgeving is toegestaan.

Dat schrijft de Volkskrant vrijdag. In totaal kreeg de autoriteit 1.050 meldingen binnen over de slimme deurbellen. Een jaar eerder waren dat er nog 800. De melders zeggen zich 'bespied' te voelen door buurtgenoten die een camera of videodeurbel aan de buitenkant van hun woning hebben hangen.

De 24-jarige Andy ging viraal nadat hij na een feestje besloot een liedje te zingen voor de videodeurbel van zijn collega Elmer (zie bovenstaande video).

Merendeel camera's illegaal

Het aantal Nederlanders dat zo'n slimme deurbel naast zijn voordeur heeft hangen, is de afgelopen jaren fors gestegen. Waren het er in 2021 nog 640.000, vorig jaar waren dat er met 1.200.000 al bijna twee keer zoveel. Dat staat gelijk aan een op de zeven huishoudens. Volgens de AP schendt het merendeel van die camera's het recht op privacy, omdat ze vaak ook een deel van de openbare ruimte filmen, terwijl dat niet is toegestaan.

Maar door een capaciteitstekort en het grote aantal meldingen is de autoriteit niet in staat om de privacyregels te handhaven. "Bij de meeste meldingen kunnen mensen er onderling uitkomen, bijvoorbeeld door de camera anders in te stellen zodat die wel aan de eisen voldoet", aldus een zegsvrouw. Soms stuurt de AP een brief om de regels nogmaals toe te lichten. In het uiterste geval kunnen mensen naar de rechter stappen. Dat gebeurde vorig jaar minstens 38 keer, blijkt uit een telling van de Volkskrant.

Politie wel blij

De politie is volgens de krant juist wel blij met de camera's. De beelden kunnen nuttig zijn in opsporingsonderzoeken. Met het project Camera in Beeld kunnen particulieren hun camera bij de politie registreren, zodat die weet waar ze terecht kan in het geval dat er beelden worden gezocht uit een bepaalde omgeving. Inmiddels staan al 314.000 camera's geregistreerd, waarvan er zo'n 60.000 aan woningen hangen.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.