Terug

Volg Hart van Nederland

Verplichte cursus voor verkeersaso's die met drank en drugs op in de auto stappen

Verplichte cursus voor verkeersaso's die met drank en drugs op in de auto stappen

112

8 mrt 2023, 10:13

Steeds meer automobilisten kruipen onder invloed van drank en drugs achter het stuur, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Om deze verkeersaso's een halt toe te roepen, krijgen zij vanaf volgende maand een verplichte verkeerscursus opgelegd die ze zelf moeten betalen, bovenop de boete die ze krijgen.

Er bestaat al een cursus voor te hard rijden, maar die is bedoeld voor snelheidsduivels die vaker de fout in zijn gegaan. Daar komt nu een cursus bij voor bestuurders die voor het eerst zijn aangehouden. Tijdens de cursus mogen aangehouden bestuurders hun ervaringen delen en worden zij bewustgemaakt van de impact van rijden onder invloed. Ook leren zij hoe ze kunnen voorkomen dat het in de toekomst nog eens gebeurt.

Voor drugsgebruik bestond nog geen cursus. Het lespakket dat het ministerie en het CBR woensdag presenteren, komt bovenop een eventuele boete of inname van het rijbewijs. De cursus duurt drie dagdelen en gaat de cursist 1099 euro kosten. De bestuurder moet zelf de portemonnee trekken.

Dagelijks onder invloed

Maikel de Jong was twee jaar lang drugsverslaafd en stapte bijna dagelijks onder invloed in de auto. "Ik zat veel achter het stuur met drugs op: speed, cannabis, cocaïne", vertelt hij aan Hart van Nederland. "Door de cannabis ging alles langzamer en had ik moeite om me te concentreren. Met speed op lette ik juist op alles en was ik dus extra scherp. Soms zelfs te scherp, waardoor veel dingen miste in het verkeer."

Inmiddels is hij 'clean' en beseft hij hoe gevaarlijk het was wat hij deed. "Het besef kwam pas later hoe gevaarlijk het is om te rijden met drugs op. Ik wil er niet over nadenken over wat ik had kunnen veroorzaken. Ik heb er ontzettend veel spijt van."

Aantal drugsonderzoeken neemt toe

Het aantal drugsonderzoeken dat het CBR oplegt, is het afgelopen jaar met zo'n dertig procent toegenomen, van 3.893 in 2021 naar 5.139 in 2022. Een bestuurder die in de fout gaat, krijgt een boete en een eventuele rijontzegging. Ook kan het leiden tot een onderzoek of een cursus. Het CBR beoordeelt of er een onderzoek moet worden ingesteld, een cursus alcohol, drugs of gedrag moet worden opgelegd, of beiden.

Het eerste jaar wordt naar verwachting aan 4.200 meer mensen een zo'n maatregel opgelegd als ze te hard rijden of gevaarlijk rijgedrag vertonen. Ruim een verdrievoudiging ten opzichte van het aantal cursisten in 2022.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.