Terug

Volg Hart van Nederland

Verdachte (33) noemt steken agenten bij avondklokcontrole Groningen 'eerzaam'

Verdachte (33) noemt steken agenten bij avondklokcontrole Groningen 'eerzaam'

112

14 juli 2022, 13:04

Een 33-jarige Amerikaan die verdacht wordt van het neersteken van twee agenten tijdens een avondklokcontrole op 10 maart 2021 in Groningen, vindt zijn actie "eerzaam". Hij wilde naar eigen zeggen zijn vrouw beschermen.

Eric Jeffrey T. stak rond 22.00 uur op de Van Houtenlaan een politieman meerdere keren in zijn gezicht en hals. De agent raakte zwaargewond. Een politievrouw werd in haar been gestoken. Een koppelriem voorkwam dat ze in haar buik werd geraakt. T. was samen op straat met Justin de G. (22) uit Winschoten, met wie hij 2,5 jaar een relatie had en die hij zijn vrouw en Emma noemt. De agenten wilden hun identiteitsbewijzen controleren. T. verbleef sinds september 2020 illegaal in Nederland.

Volgens T. was hij gaan steken omdat De G. geen identiteitsbewijs bij zich had. Hij was bang dat zijn partner opgepakt zou worden en weer naar een GGZ-instelling moest, zo zei hij donderdag bij de rechtbank in Groningen.

Bekentenis

Volgens de verdachte werd zijn partner systematisch misbruikt en mishandeld. "Dit werd georganiseerd door het gezondheidssysteem, dat helemaal verrot is, en verdedigd door de overheid." Verder noemt hij zijn actie "eerzaam". Hij wilde niet weglopen en Emma verraden. "Ik wil voor haar sterven, voor haar doden", zei hij tegen de rechter. "Geef mij de vrijheid of geef mij de dood."

"Ik ben degene geweest die de agent heeft gestoken", aldus T. over de aanval op de politieman. T. legde aan de rechter kalm en met armbewegingen uit hoe hij de agenten stak. Volgens hem was Emma slechts een omstander. De G. verschijnt vrijdag voor de rechter.

Frankrijk

T. en De G. vluchtten na de steekpartij naar Frankrijk, waar ze werden aangehouden. T. is onderzocht in het Pieter Baan Centrum in Almere. Volgens deskundigen is hij verminderd toerekeningsvatbaar.

Het Openbaar Ministerie gaat uit van een poging tot doodslag en een poging tot zware mishandeling. De officier van justitie maakt later op de dag de strafeis tegen T. bekend.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.