Terug

Volg Hart van Nederland

Uitspraak in monsterproces: na bijna zes jaar hoort Taghi zijn straf

112

27 feb 2024, 09:35

Na bijna zes jaar en 142 zittingsdagen, doet de rechtbank dinsdag uitspraak in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Zes keer is levenslang geëist, onder anderen tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi (46). In totaal zijn er zeventien verdachten.

Het monsterproces in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp is omgeven met zeer strenge veiligheidsmaatregelen. In de omgeving van de extra beveiligde rechtbank staan meerdere politieauto's en voor de deur van het gebouw houden zwaarbewapende politiemensen de wacht. Voor de media zijn twee persvakken geplaatst.

Het Marengo-proces van start met een clash tussen Taghi en kroongetuige Nabil B.:

Liquidatieproces Marengo van start: clash tussen Taghi en kro...
2:06
Liquidatieproces Marengo van start: clash tussen Taghi en kro...

Taghi niet aanwezig

Het voordragen van de uitspraak gaat waarschijnlijk enkele uren duren, waarschijnlijk volgen rond het middaguur de straffen. Taghi heeft al aangegeven dat hij niet bij de uitspraak aanwezig is.

De zaak gaat over zes moorden en meerdere moordpogingen, maar het meest in het oog springen de drie moorden die tijdens het proces plaatsvonden. Een week nadat begin 2018 bekend werd dat het Openbaar Ministerie in de zaak beschikte voor een kroongetuige, werd zijn broer doodgeschoten.

'Meest verziekte en vergiftigde proces ooit'

In september 2019 werd kroongetuige Nabil B.'s advocaat Derk Wiersum vermoord en in juli 2021 zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. De advocaat van kroongetuige Nabil B. noemde Marengo mede hierdoor "het meest verziekte en vergiftigde proces ooit".

Tegen kroongetuige B. is een straf van tien jaar geëist. Een forse korting in ruil voor de belastende verklaringen die hij heeft afgelegd over zijn medeverdachten. Naast deze verklaringen, steunt het proces voor een groot deel op ontsleutelde PGP-berichten. Daarin werd onomwonden over moorden gesproken.

Arrestatie Saïd R.

Taghi wist lang uit handen van de politie te blijven, net als zijn vermeende handlanger Saïd R. Taghi werd eind 2019 in Dubai opgepakt. Binnen enkele dagen werd hij al naar Nederland gebracht, sindsdien zit hij vast in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. R. werd begin 2020 in Colombia gearresteerd, het duurde tot eind 2021 voor hij uitgeleverd werd. De strafzaak zal na de uitspraak overigens nog niet klaar zijn, want het is zo goed als zeker dat er een hoger beroep komt.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.