Terug

Volg Hart van Nederland

Tweede DNA-verwantschapsonderzoek in zaak Drentse 'kofferbakmoord'

112

18 jan 2023, 11:00

In de zaak rond de zogenoemde Drentse 'kofferbakmoord' gaan politie en justitie voor de tweede keer een zogeheten DNA-verwantschapsonderzoek doen. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bevestigd na berichtgeving in De Telegraaf en het Dagblad van het Noorden. Een in 2019 uitgevoerd DNA-verwantschapsonderzoek leverde destijds niets op.

Slachtoffer in de zaak was de 31-jarige Ralf Meinema. Zijn stoffelijk overschot werd eind maart 2017 gevonden in de kofferbak van zijn auto, die half in het Stieltjeskanaal bij Coevorden lag. Meinema was doodgeslagen.

Hoger beroep

Na verloop van tijd kwam Hans O. uit Emmen als verdachte in beeld. De rechtbank in Assen sprak hem vorig jaar mei vrij, wegens gebrek aan bewijs. Het Openbaar Ministerie had achttien jaar cel tegen hem geëist.

O. heeft altijd ontkend iets te maken te hebben met de gewelddadige dood van Meinema. Het OM heeft hoger beroep aangetekend tegen de vrijspraak. Deze procedure loopt nog.

'Onbekende man B'

Het DNA-verwantschapsonderzoek staat los van de strafzaak tegen de Emmenaar, aldus het OM. Het is gericht op de vaststelling van de identiteit van een nog onbekende persoon, van wie DNA-sporen in het rechercheonderzoek zijn gevonden. Het OM duidt deze persoon aan als "de onbekende man B".

Omdat het eerste verwantschapsonderzoek ruim drie jaar geleden is gedaan en het aantal DNA-profielen in de databank is toegenomen, heeft het OM besloten opnieuw zo'n onderzoek te doen. Wellicht bestaat de kans om nu wel een familielid van "onbekende man B" te vinden, aldus justitie. Bij DNA-verwantschapsonderzoek wordt door middel van het vergelijken van DNA-profielen nagegaan of personen aan elkaar verwant kunnen zijn.

ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.