Terug

Volg Hart van Nederland

Twaalf agenten gewond in Den Haag tijdens jaarwisseling: 'Nog nooit zo veel meegemaakt'

Twaalf agenten gewond in Den Haag tijdens jaarwisseling: 'Nog nooit zo veel meegemaakt'

112

1 jan 2023, 16:55

Twaalf agenten zijn tijdens de jaarwisseling in Den Haag gewond geraakt, meldt burgemeester Jan van Zanen zondag. Ook zijn twee brandweermensen gewelddadig benaderd. Op meerdere plaatsen is vuurwerk gegooid naar hulpverleners of werden zij belemmerd. "Het is schandalig dat agenten deze nacht gewond moeten raken. Dit is een avond waarop hulpverleners hun werk doen voor anderen, dat ze daarbij letsel oplopen is zeer kwalijk," aldus Van Zanen.

Paul van Musscher, eenheidschef van de politie Den Haag, houdt een "zure nasmaak" over aan de jaarwisseling. "Naar politiemensen zijn zware vuurwerkexplosieven gegooid. Dat vind ik schandalig", zegt hij tegen Hart van Nederland. De eenheidschef zegt nog nooit te hebben meegemaakt dat tijdens de jaarwisseling zo veel agenten gewond raakten.

Een agent heeft een hersenschudding, een ander heeft een champagnefles in het gezicht gekregen en zeven agenten liepen gehoorschade op. "De effecten op lange termijn kunnen we nog niet inschatten", zegt Musscher. "Dit is zware mishandeling of een poging tot doodslag tegen een hulpverlener."

Ingrijpen

Voor zover nu bekend zijn er 36 aanhoudingen verricht, meldt de gemeente. "Om onze Haagse nieuwjaarsnacht zo veilig mogelijk te laten verlopen was wederom een immense inzet nodig van politie, brandweer, de ziekenhuizen en handhavers. Zij hebben er alles aan gedaan om de stad zo veilig mogelijk te houden. In samenwerking met bewoners is dat grotendeels gelukt", laat de burgemeester in een verklaring weten. Volgens hem waren er geen grote incidenten, maar was het wel de drukste nacht van het jaar voor de hulpdiensten.

Op meerdere plaatsen in Den Haag hebben politie en mobiele eenheid (ME) ingegrepen om de orde te bewaren. Er waren onder meer opstootjes bij een vreugdevuur in de Koppelstokstraat in Scheveningen, waar agenten meermalen werden bekogeld met een fiets. Ook in de Thijssestraat in de wijk Laakkwartier moest de ME een groep mensen uit elkaar drijven.

Ambulance 200 keer gealarmeerd

De ambulance is tweehonderd keer gealarmeerd, vooral voor vuurwerkslachtoffers. Het ging volgens de gemeente om opvallend veel jonge slachtoffers die met vuurwerkletsel naar het ziekenhuis moesten. De brandweer rukte 542 keer uit, ruim meer dan de bijna vijfhonderd keer tijdens de vorige jaarwisseling. Het gaat om voorlopige cijfers, in de loop van deze maand worden de definitieve cijfers bekend van het aantal gebeurtenissen. Hierbij wordt ook de schade vastgesteld. "Waar mogelijk, wordt de schade op de daders verhaald", aldus de gemeente.

Van Zanen is na middernacht met de politie op pad gegaan. Hij bezocht onder meer de Spoedeisende Hulp van HMC Westeinde, een aantal politiebureaus en de meldkamer.

Vreugdevuren

De traditionele vreugdevuren in de Haagse stadsdelen Scheveningen en Duindorp waren door het slechte weer tijdens de jaarwisseling, al een dag eerder aangestoken. "Daardoor werd de jaarwisseling feitelijk over twee avonden verspreid, want op vrijdagavond was het al erg druk op en rond het strand", meldt de gemeente.

Hart van Nederland / ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.