Terug

Volg Hart van Nederland

Tot twee jaar celstraf voor mondkapjesfraude uit naam van Ali B

Tot twee jaar celstraf voor mondkapjesfraude uit naam van Ali B

112

8 apr 2022, 14:34

De rechtbank heeft drie mannen van 30, 27 en 21 jaar veroordeeld voor fraude met mondkapjes en het witwassen van geld. Zij verkochten uit naam van Ali B. mondkapjes aan twee bedrijven in het buitenland, zonder die te leveren.

De frauduleuze deals werden gedaan aan het begin van de coronacrisis. De mannen van 30 en 27 verkochten de mondkapjes, de derde man regelde dat het geld kon worden witgewassen. De 30-jarige man heeft een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar opgelegd gekregen. De andere twee zijn ook veroordeeld tot twee jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk.

Miljoenen mondkapjes

Eind maart 2020 kreeg Ali B Beheer B.V. de vraag waar de bestelde mondkapjes bleven. Na onderzoek van de IT-beheerder bleek dat de mondkapjes onterecht uit naam van het bedrijf werden aangeboden. De bedrijven hadden miljoenen mondkapjes besteld en aanbetalingen gedaan van 121.100 en 20.500 euro. Dat geld werd gepind en witgewassen.

De rechtbank vindt het kwalijk dat de mannen misbruik maakten van de penibele situatie, waarbij er grote tekorten waren aan medische hulpmiddelen, zoals mondkapjes. Die problemen waren er zeker ook in Maleisië, waar de twee gedupeerde bedrijven zaten.

Geld terug

De 30-jarige man heeft altijd ontkend iets met de oplichting te maken te hebben. De andere twee namen wel hun verantwoordelijkheid, is te lezen op Rechtspraak.nl. Eén van de twee gedupeerde bedrijven wil het verloren geld terug. De drie mannen moeten samen 20.500 euro terugbetalen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.